Неапол регистрира нула нови заразени

0
Вече четвърти пореден ден пък не е регистрирана нито една жертва
Вече четвърти пореден ден пък не е регистрирана нито една жертва

За пръв път от началото на епидемията от коронавирус град Неапол регистрира нула нови заразени.

Вече четвърти пореден ден пък не е регистрирана нито една жертва. И всичко това – на фона на останалата част от Италия, където вечерните сводки за броя заразени и починали през деня наподобяват все още военни бюлетини.

Въпреки че епидемията е в спад навсякъде на Ботуша, едномилионният Неапол е пример как град от неговите размери и с подобна гъстота на населението успя да се опази от експлозия на коронавируса.

Мнозина предричаха, че Южна Италия и по-специално градове като Неапол, в които многочленни семейства обитават малки жилища в претъпкани квартали, ще капитулират пред вируса. Очакваше се заразата да покоси масово населението и защото се предполагаше, че неговата здравна система, много по-бедна и изостанала от тази на богатия Север, ще се срине под тежестта на епидемията.

Това обаче не се случи, даже напротив. Оказа се, че неаполитанската болница “Котуньо” не регистрира дори и един заразен човек от медицинския персонал за разлика от всички останали болници в Италия, лекуващи COVID-19. В “Котуньо” лекари, сестри и санитари минават ежедневно през ритуали за предпазване и дезинфекция. Медиците са снабдени и с маски, наподобяващи противогази, а болните са добре изолирани един от друг. Успехите си болницата постигна благодарение на богатия си опит в борбата с вирусите ХИВ, ТОРС, ебола. Близо 200 пациенти с коронавирус се обслужват на ден в болницата. Само за месец тя нае нови 25 лекари и 150 сестри, за да се справи с кризата.

До момента в град Неапол са регистрирани 52 жертви, а заразените са малко над 800. В област Кампания общият брой заразени от началото досега е малко над 4000. Според Националния статистически институт през миналата година са регистрирани над 8000 българи като жители на областта.

Губернаторът на Кампания Винченцо де Лука обяви, че ако продължат да се спазват ограничителните мерки, в средата на май регионът ще излезе от извънредната ситуация. “Някои искат да избързат с връщането към предишната активност, но трябва да покажем високо чувство на отговорност. Ако това го направят области с високо ниво на зараза, Кампания ще затвори границите си и ще забраним влизането на жители от тези области.” Де Лука допълни, че Кампания е показала, че е модел на административна ефикасност и ако продължава така, ще стане първият регион в Италия, който ще излезе от тунела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари