Наш строителен предприемач си купи остров

0
Островът е защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000, където гнездят много видове птици
Островът е защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000, където гнездят много видове птици Снимка: DC news

Собственикът на „Акваленд“ вече притежава 85 от общо 90 декара. Сделката е станала преди седмица

Строителният предприемач Ангел Куков е новият собственик на остров Адата в река Марица. Това е станало преди дни, като той го е купил от наследниците на търговеца и дарител Константин Хаджикалчев, един от най-богатите българи преди Втората световна война. Куков поема около 85 дка от всички 90 дка на острова, останалите 5 дка са общинска собственост, разкрива DC news.

Ангел Куков, който притежава „Акваленд“ в ЖР „Тракия“ е потвърдил за сделката, но отказва да разкрие плановете си какво ще се случва на острова, съобщава Радио Пловдив. Сделката стана миналата седмица. От миналата година я работим. Много е рано да коментираме каквото и да е било“, заявява Куков. На въпрос защо е купил точно Адата, той отговаря: „Защото по принцип всеки един град се развива покрай реките. Какво му е на остров Адата? Кое не е занемарено?“.

До Балканската война остров Адата е популярен сред пловдивчани като място за събори и пикници край реката, както и като място за зеленчукови градини. От години обаче е занемарен и пустеещ район, популярен най-вече за незаконна сеч. Остров Адата отново придоби популярност, след като стана част от апликационната форма, с която Пловдив спечели домакинството на Европейската столица на културата миналата година. По план на частния остров трябваше да се случат различни артистични прояви – от пърформанси, през арт инсталации до екологични прояви, посветени на реката и нейната социализация. Почти нищо от плановете обаче не се реализира, като едно от обясненията бе, че проявите на фондация „Пловдив ЕСК“ не са съгласувани със собствениците на Адата.

Първоначално островът е собственост на банкера Константин Хаджикалчев, а по-късно е национализиран. Реституиран е през 1999 г., но през 2005 г. наследниците заведоха дело срещу държавата, а през 2014 г. Конституционният съд върна острова в частни ръце.

Най-големият остров на река Марица е с обща площ от около 90 дка, от които 5 дка са на общината, а останалото е частна собственост. През острова е построен мост, който вече е в окаяно състояние. До него има запазени шлюзове от времето, когато Марица е трябвало да бъде плавателна река. Островът е защитена зона от екологичната мрежа НАТУРА 2000, където гнездят много видове птици.

Според новия Общ устройствен план на Пловдив, който се очаква да бъде приет в най-скоро време, остров Адата се определя като зона за спорт и атракции с 80 процента озеленяване и 20 % ниско строителство

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари