НАСА показа шоковите вълни на звездна експлозия

0
Анимация на свръхнова, която показва шоковите вълни на експлоадираща звезда
Анимация на свръхнова, която показва шоковите вълни на експлоадираща звезда

Националната космическа агенция на САЩ (NASA) публикува анимация на свръхнова, която показва шоковите вълни на експлоадираща звезда, видени за пръв път от международен екип от астрономи.

Учените, ръководени от Питър Гарнавич от Университета “Нотр Дам” в Индиана, са анализирали светлината, заснета от космическия телескоп Kepler през периоди от 30 минути в продължение на три години от 500 далечни галактики. Екипът е търсил признаци за масивен взрив на умираща звезда, познат като свръхнова, сред 50 трилиона звезди.

През 2011 година два червени супергиганта са експлоадирали в зрителното поле на Kepler. Първият исполин е почти 300 пъти по-масивен от Слънцето и се намира на 700 милиона години от Земята. Вторият е около 500 пъти по-масивен от нашата звезда и е разположен на 1.2 милиарда светлинни години. “За да поставим размера им в контекст, можем да кажем, че орбитата на Земята около Слънцето лесно би се побрала в тези колосални звезди,” казва Гарванич.

Досега учени са били в състояние да наблюдават свръхнова само чрез рентгеновите лъчи от експлозията. Според д-р Брад Тъкър, един от авторите на проучването, публикувано в Astrophysical Journal, засичането на звездния взрив във видимия спектър е било чист късмет. Астрономите са успели да уловят момента на експлозията, в който свръхновата започва да произвежда по-тежките елементи от периодичната таблица като злато, сребро и платина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари