17-годишен стажант в НАСА откри екзопланета с две слънца

1
Младежът следял за т.нар. тясна двойна система
Младежът следял за т.нар. тясна двойна система

Сателитът TESS на американската космическа агенция НАСА откри екзопланета, орбитираща около две звезди, вместо една, предава bTV.

Заслуга за космическата находка получава 17-годишният Уолф Кукиър, започнал стаж в агенцията миналото лято. Откритието се случва три дни след като започнала програмата, пише „Си Би Ес“.

Младежът следял за т.нар. тясна двойна система – случай, при който две звезди орбитират една около друга и формират затъмнение, което наблюдаваме от Земята.

„След три дни забелязах сигнал от система TOI 1338. Първоначално си помислих, че е звездно затъмнение, но се оказа, че е планета“, разказва Кукиър.

Планетите с две слънца обикновено са трудни за засичане. Към момента учените са установили малко над 20, като първата е открита през 1993 г.

Планетата TOI 1338 b веднага предизвика сравнения с домът на героя Люк Скайуокър – планетата Татуин заради очарователните си две слънца.

Новооткритата екзопланета е с размерите на Сатурн и е 6,9 пъти по-голяма от Земята, което прави шанса за живот на нея почти нулев. TOI 1338 b е единствената  планета в системата TOI 1338, която е на 1300 светлинни години от нашата планета, намира се в съзвездието „Пиктор“ и орбитира звездите си на всеки 95 дни.

Двете слънца от своя страна се обикалят на всеки 15 дни. Едната звезда е около 10% по-голяма от Слънцето, докато другата е по-студена, затъмнена и е една трета от масата на Слънцето.

TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) е открил и свят с размерите на Земята. Предполага се, че на него може да има и вода. TOI 700 d е относително близко до Земята  - 100 светлинни години.

А най-близката звезда до земята след Слънцето – „Проксима Кентавър“ е на едва четири светлинни години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари