НАП подготвя най-мащабната чистка в историята

1
Стотици данъчни служители ще бъдат съкратени
Стотици данъчни служители ще бъдат съкратени

Ръководството на Националната агенция за приходите (НАП) подготвя най-мащабната чистка в историята на данъчната администрация.

От 1 май тази година близо 250 данъчни служители ще бъдат съкратени от звеното „Оперативни проверки“, което ще бъде закрито. Това става ясно от съобщение на сайта на НАП. Промяната засяга всички отдели в териториалните дирекции в страната. Тя идва няколко седмици след акцията на специализираната прокуратура, при която бяха арестувани 20 данъчни служители по обвинение за организирано събиране на подкупи и пране на пари. Те бяха именно от звеното за оперативен контрол.

Според „Капитал“ функциите на оперативното звено ще бъдат прехвърлени на дирекция „Фискален контрол“, която се справяла много по-ефективно. В момента текат конкурси за попълване на свободни щатове там, като освободените данъчни също могат да кандидатстват.

Съобщението на НАП гласи, че освен промените в структурата на Агенцията, ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – „Обслужване“, „Събиране“ и „Контрол“. В зависимост от резултатите, ще бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция.

Решението за закриването на „Оперативни проверки“ е взето след едногодишна вътрешна дискусия за ефективността на това звено, обясняват от НАП. От година и половина с оперативни проверки се е занимавала и дирекция „Фискален контрол“, която имала в пъти по-добри резултати.

В края на миналата година именно директорът на „Фискален контрол“ към Централното управление на НАП беше прострелян и по-късно почина, а малко след това прекият му ръководител беше освободен.

Двама от данъчните са потърсили и съдействие от омбудсмана Мая Манолова. От тяхно писмо става ясно, че за съкращаването на щатовете им са разбрали от вътрешно съобщение до всички служители в системата, с което изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова приема „рационално решение да закрие лично звено „Оперативни проверки“, като посочва, че това е мярка от стратегията за повишаване ефективността и прозрачността в организацията.

Промените идват, след като преди няколко седмици бяха арестувани 20 данъчни в подозрения за корупционни сделки. От тях 11 бяха обвинени за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с корупционни схеми. Като лидер на бандата от специализираната прокуратура посочиха началник звено „Оперативен контрол“, който получавал отчисление от всеки подкуп, взет от подчинените му. Според прокуратурата групата действа от октомври 2017 г.

В рамките на няколко месеца приходната агенция попадна в общественото полезрение с няколко скандала. В началото на март предаването „Господари на ефира“ разкри схема за изнудване над търговци от страна на главен публичен изпълнител в Териториалната дирекция на НАП – София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари