Намериха уран в питейната вода на още едно село

0
От ВиК доставиха на жителите на засегнатото село водоноски с питейна вода
От ВиК доставиха на жителите на засегнатото село водоноски с питейна вода Видео: БГНЕС

В старозагорското село Казанка са силно притеснени заради наличието на наднормено количество уран в питейната вода.

Там след анализи в лаборатория на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките бе открито наличието на естествен уран, предаде БГНЕС .

Взети са нови проби от двата водоизточника на старозагорското село Казанка. Те ще бъдат изпратени за нови изследвания в Националния център по радиобиология. Дотогава остава в сила забраната за пиене и готвене с водата в селото, която се оказа, че съдържа естествен уран над нормата. От Регионалната здравна инспекция в Стара Загора увериха, че няма опасност за населението.

Местните изразиха съмнения, че водата им може да е замърсена от намиращия се в близост военен полигон Змеево. От своя страна началникът на полигона полк. Евгени Гинев заяви, че няма как те да са причинител на замърсяването:

„Искам да уверя жителите на село Казанка, че на полигона не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи, включително и уран. И няма опасност по какъвто и да е начин от изпитанията, които се провеждат на него, да бъде замърсена водата, която използва селото”. Здравната инспекция е предприела всички мерки за живота и здравето на хората. „Радиационният риск - мога да кажа, че е прекалено нисък - до нулев. Това е, защото са изследвани радионуклидите, те са в норма. Индикативната доза е изчислена и е в норма, а тя показва вредата за здравето на хората - дали има опасност или не. Химичната токсичност на самия елемент уран е така по-изявен, затова се ограничава пиенето и готвенето с водата”, каза д-р Златина Нанева, директор РЗИ Стара Загора.

От ВиК Стара Загора доставиха на жителите на засегнатото село водоноски с питейна вода.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари