Накъде ще тръгнат цените на горивата у нас?

0
Можем ли да заредим по-евтино резервоара в Европа и накъде ще вървят цените на бензина и дизела
Можем ли да заредим по-евтино резервоара в Европа и накъде ще вървят цените на бензина и дизела Видео: Нова телевизия

Броени дни след като държавата не откри картел при горивата, накъде ще вървят цените на бензина и дизела? 

Сега средно литър бензин А-95 можем да заредим за 2,06 лв,, а литър дизел – за 2,05 лв. У нас на колонката горивата са сравнително евтини като крайни цени на фона на другите европейски държави. Преди облагането обаче те са сред най-скъпите в ЕС. Причината за тази разлика е в изключително ниските акцизи, с които се облагат горивата у нас – 0,3 евро. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата и надхвърля 0,7 евро.

От бранша обясняват скъпото гориво преди данъците и акцизите с големите производствени разходи. Анализаторите обаче – с друго.

"На пазара в България има доминираща компания и доминиращи няколко, които имат интерес да поддържат цената на определени нива – над себестойността им, така че маржът на печалбата им да остава висок", коментира енергийният анализатор Мартин Владимиров.

Засега пазарният дял на малките играчи с ниски цени не притеснявал големите, отчитат експертите. Дали ще се стигне до ценова война ще зависи и от това докога ще зареждаме евтино по тези бензиностанции.

Засега обаче потребителят не се очаква да спечели. Първо – заради идващото лято и ръста на потреблението на горива в сезона на пътуванията. И второ – заради очакван лек ръст на цената на суровия петрол. Така през следващите месеци можем да зареждаме и с 10 стотинки на литър отгоре, прогнозират експертите. 

Можем ли да заредим по-евтино резервоара в Европа и накъде ще вървят цените на бензина и дизела. Ще поскъпнат ли горивата в сезона на масовите пътувания и ще зареждаме ли по-евтино на някои от бензиностанциите и след изборите? Гледайте отговорите във видеото. 

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари