Над 8000 недействителни бюлетини в Русе

1
В Общинския съвет влизат 10 партии и коалиции
В Общинския съвет влизат 10 партии и коалиции Видео: БНТ

Висок брой недействителни бюлетини в Русе - над 8000, отчетоха от ОИК. В най-големия български дунавски град след първия тур силите между ГЕРБ и БСП са изравнени. На втория тур може да има изненади.

При 100% преброени бюлетини кандидатът на БСП Пенчо Милков получава 35% подкрепа, а Диана Иванова от ГЕРБ - 25%. Трети е Галин Григоров, издигнат от ВМРО, с 15%.

В Общинския съвет влизат 10 партии и коалиции и с очертава да бъде доста раздробен, информира БНТ.

След като станаха ясни резултатите, Пенчо Милков обяви, че русенци са гласували за промяна, а Диана Иванова потърси подкрепа от десните партии, които излъчиха трима кандидат-кметове на първия тур.

Русе е един от малкото градове в страната, където БСП изпреварва ГЕРБ. Кандидатът на червените Пенчо Милко заяви, че това се дължи на позитивната му предизборна кампания. На балотажа той ще разчита на гласовете на всички русенци и се надява те да изберат личността и платформата, а не партията.

Пенчо Милков - кандидат за кмет на Русе от местна коалиция „БСП за България":Хората не могат да бъдат класифицирани по цветове и да бъдат размествани като някакви пешки в игра. Хората са достатъчно информирани, моите съграждани, за личността на двамата кандидати, за техните платформи. И двамата заслужават уважение - и колежката, и аз."

Независимо от второто място в изборните резултати, кандидатът от ГЕРБ Диана Иванова определи своя резултат като успех, заради факта, че досега не е била в политиката. Тя призова за обединение на десните сили.

Диана Иванова - кандидат за кмет на Русе от ПП ГЕРБ: Аз искам да се обърна отново към хората с призива - не да водим битки, не да воюваме помежду си, а да се обединим. Да се обединим най-вече център и дясно, но защо не да обединим абсолютно всички сили на нашите граждани, съдейки и учейки се от историята.

Още не е ясно обаче, дали десните избиратели ще се вслушат в този призив и кого ще подкрепи коалицията „Съюз на демократичните сили", чийто претендент Елеонора Николова е на четвърта позиция.

Елеонора Николова: Този резултат ние го постигнахме с млади, необременени хора, които дори не са партийни членове, но които произхождат от десни семейства, така са възпитавани. И за тях аз не мога, не мога да ги разпределя. Това са свободни хора.

От ВМРО продължават да пазят мълчание след резултатите от вота. Техният кандидат, областният управител Галин Григоров не успя да се пребори за втори тур и остана трети. Воеводите тепърва ще решават дали и кого да подкрепят в неделя. Шарен ще бъде и Общинският съвет. Там обаче преднина имат кандидатите на ГЕРБ, следвани БСП и ВМРО. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари