Над 30 милиона работници в Европа са поискали държавна финансова помощ

0
Турция въвежда полицейски час, Австрия продължава да премахва ограниченията
Турция въвежда полицейски час, Австрия продължава да премахва ограниченията Снимка: Getty Images

Над 30 млн. работници в Европа, останали временно без работа заради пандемията, са поискали държавна финансова помощ, като са кандидатствали по обявените схеми за подпомагане, писа в. "Файненшъл таймс".

Целта на тези програми е да се предотвати възможността за драстичен ръст на безработицата. Тези над 30 млн. души се намират в петте най-големите икономики на Стария континент - в Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания. Общият брой на кандидатствалите за държавна финансова помощ в тези страни възлиза на почти една пета от работната сила в там, изчислява в. "Файненшъл таймс", предава вестник СЕГА.

С въведените финансови схеми за подпомагане европейските правителства се надяват да убедят работодателите да не съкращават служителите си по време на кризата. Затова и спешно бяха разработени възможности фирмите да изпратят работниците си вкъщи или да намалят работното им време, като част от заплатите им се поемат от държавни фондове. Броят на европейците, които са кандидатствали за подобни субсидирани схеми, е по-висок от 26-те милиона американци, регистрирани в бюрата по труда в САЩ в последните пет седмици, след обявяването на ограничителните мерки заради заразата.

Схемите, предложени в 5-те най-големи европейски икономики, ще струват общо на бюджетите им над 100 млрд. евро, изчислява в. "Файненшъл таймс".

Безработицата в Испания в първото тримесечие на 2020 г. се е увеличила до 14,4%, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от информационните агенции. В предишното тримесечие безработицата е била 13,8 на сто – най-ниската в страната от третото тримесечие на 2008 г. Представените данни за безработицата не включват 3,9 млн. работници, за които правителството обяви, че са временно без работа поради ограниченията, въведени заради коронавируса. МВФ прогнозира, че безработицата в Испания ще достигне 20,8% тази година, а централната банка смята, че увеличението ще бъде в границите между 18,3% и 21,7% в зависимост от продължителността на ограничителните мерки.

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че е възможно да поиска от Китай да плати милиарди долари репарации за щетите, нанесени от вируса. На пресконференция в Белия дом той обяви, че Китай е можел да спре коронавируса, който се появи в град Ухан, преди заразата да се разпространи по целия свят и затова може да поиска от Пекин да плаща милиарди обезщетения. "Ще направим много сериозни разследвания", каза Тръмп. „И ние не сме доволни от Китай, не сме доволни от цялата тази ситуация, защото вярваме, че вирусът можеше да бъде спрян при източника“, допълни той. "Тук никой не обвинява никого. Ние разглеждаме група хора, които би трябвало да го спрат при източника. САЩ никога няма да забравят онези, които са били пожертвани поради некомпетентност...Има много начини, по които да им се търси отговорност", категоричен бе държавният глава, цитиран от американските медии.

Около 1 милион души са се заразили с коронавируса в САЩ от началото на пандемията, а жертвите са над 56 000.

Постепенно в страната се възобновява икономическият си живот, като е планирано първо да отвори заводите си авиогигантът "Боинг", а по-късно през май и автомобилните производители.

Тръмп каза, че „не може да си представи защо“ сериозно са се увеличи обажданията на горещите линии в САЩ, след като миналата седмица предложи дезинфектанти да се инжектират на заразени с коронавирус в хода на лечението им, предаде Би Би Си. През уикенда губернаторите на щатите Мичиган и Мериленд обвиниха президента за увеличаването на обажданията по въпроса. След като медицинското съсловие остро разкритикува Тръмп за изказванието му, той обяви, че то било "саркастично". Дезинфектантите са опасни вещества и при поглъщане могат да бъдат отровни.

В същото време Тръмп отхвърли обвиненията на опонента си Джо Байдън, че ще се опита да отложи президентските избори през ноември под претекст, че САЩ се борят с потушаване на епидемията от коронавирус. "Никога дори не съм мислил да променя датата на изборите. Защо да го направя?”, каза президентът на САЩ. "Очаквам с нетърпение тези избори и това беше просто измислена пропаганда. Не от него, а от някои от многото хора, които работят за Байдън”, заяви Тръмп. По закон президентът не може едностранно да промени датата на изборите, които са насрочени за 3 ноември.

Германия отново отчита ръст на броя на заразените с коронавируса, след като започна постепенно да разхлабва ограничителните мерки, предаде Би Би Си. Властите обявиха, че нивото на заразените отново се е върнало на 1, което означава, че 10 инфектирани предават вируса на други 10. Миналата седмица това ниво беше 0,7 или 10 заразени предаваха вируса само на 7 души. Според експертите, за да се победи пандемията, нивото на заразените трябва да е под 1. Носенето на предпазни маски на обществените места в страната е задължително. Две трети от германците подкрепят новите правила за носене на маски в страната, показва проучване на YouGov, цитирано от Дойче веле. Според данните 67% от анкетираните са категорични, че ще спазват изискването, 15% смятат частично да се съобразят с тях, а около 4% открито признават, че искат да бойкотират мярката.

За последното денонощие новозаразените в Германия са 1144 души, а починалите са 163-ма. Общият брой на инфектираните с коронавируса от началото на пандемията в страната е над 156 000, а жертвите са почти 6000.

Австрия продължава да премахва ограниченията, въведени в борбата срещу разпространението на коронавируса, съобщи електронното издание "Политико". От 1 май се разрешава събирането на до 10 души на обществени места, обяви здравният министър Рудолф Аншобер. Той обаче подчерта, че ще трябва да бъде спазвана дистанция между хората от минимум един метър. "Много огромен букет от цветя за хората, които направиха това възможно", заяви Аншобер и благодари на австрийците, които се съобразяват с ограниченията и в резултат на това броят на заразените намалява. "За съжаление, обаче, вирусът все още не си е отишъл", обясни здравният министър и подчерта, че мерките непрекъснато се преразглеждат.

Вътрешният министър Карл Нехамер пък каза, че на погребения ще могат да се събират до 30 души. Туристическият министър Елизабет Кьостингер пък уточни, че когато ресторантите в Австрия отворят врати на 15 май ще бъде разрешено на една маса да седят до 4-ма души (в това число и деца). Персоналът задължително ще трябва да носи предпазни маски.

Около 195 милиона работни места могат да бъдат съкратени само през второт о тримесечие на тази година в резултат на последствията от пандемията от коронавирус. Това се посочва в пътната карта на ООН за социално-икономическите мерки за възстановяване на държавите след пандемията. „Кризата, причинена от COVID-19, влошава световната икономика и повишава безработицата до исторически нива, се казва в проучването.„ Тази криза може да доведе до съкращаване на най-малко 195 милиона работници на пълен работен ден през второто тримесечие на 2020 г“.

ООН изброява най-засегнатите от кризата браншове: това са работещите в „малки и средни предприятия, селскостопанските работници, самонаетите хора и трудовите мигранти“.

Според организацията кризата ще засегне в различна степен мъжете и жените: „Поради съществуващите неравенства между половете жените са по-уязвими да срещат трудности при намирането на нова работа или да се възползват от предприемаческите възможности по време на икономическото възстановяване.“

Турция въвежда полицейски час от 1 до 3 май в 31 турски провинции като поредната мярка за ограничаване разпространението на коронавируса. Това обяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. "Сабах". Решението е взето, след като същите провинции, включително 30 столични региона и северната провинция Зонгулдак, преминаха през четиридневен полицейски час, който започна на 23 април, когато страната отбеляза националния си празник, и завърши на 26 април. Според Ердоган Турция е в период, в който постига конкретни резултати в борбата си с коронавирусната епидемия, тъй като новите пациенти с COVID-19 и броят на смъртните случаи намаляват всеки ден.

Министърът на здравеопазването Фахретин Коджа заяви, че за последното денонощие жертвите на COVID-19 са се увеличили с 95 и общият им брой вече е общо 2 900. Заразените с коронавирус в цялата страна са 112 261.

- Над 3 милиона души по света са вече заразените с коронавирус, а повече от 211 000 са починалите от СOVID-19, сочат последните данни на университета "Джонс Хопкинс". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари