Мнозинството австрийци подкрепят задължителното ваксиниране

1
60% от анкетираните в допитване на Unique Research смятат последните мерки за „напълно правилни“
60% от анкетираните в допитване на Unique Research смятат последните мерки за „напълно правилни“ Снимка: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Мнозинството от жителите на Австрия подкрепят плановете на правителството да направи ваксинирането срещу коронавируса задължително.

Общо 60% от анкетираните в допитване на Unique Research смятат последните мерки на властите във Виена за „напълно правилни“ или „по-скоро правилни“, пише Елена Илиева в Инвестор.

Австрия е първата страна от Европейския съюз, която обяви задължително ваксиниране и завръщане към блокадите по-рано тази седмица в опита си да намали ефекта от поредната коронавирусна вълна. Според предложение хората, които не искат да бъдат ваксинирани, може да подлежат на глоби от няколко хиляди евро, считано от февруари.

В същото време 36% от респондентите намират мерките напълно или по-скоро погрешни.

Делът на подкрепа за мерките до голяма степен е в унисон и с дела на ваксинирани в страната от 66% - един от най-ниските в западна Европа. Въпреки това от началото на месеца броят на хората, които си поставят първа доза, се е увеличил до почти 71%.

Според допитването подкрепата за задължителното ваксиниране е най-силна сред хората над 60-годишна възраст – 72%, а най-ниска е сред хората под 30-годищи (47%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари