Началник на интензивно отделение в русенска болница: Като се обърне каруцата, пътища много

9
Вижте колко русенци са ваксинирани, кога търсят лекарска помощ и как прекарват свободното си време, призова д-р Бланш Ангелова
Вижте колко русенци са ваксинирани, кога търсят лекарска помощ и как прекарват свободното си време, призова д-р Бланш Ангелова Видео: Русе Медиа

„На предела на силите си сме. Персоналът навсякъде не достига, не достигат лекари, сестри, поемат се свръхчасове на дежурствата, само да има хора да се грижат за пациентите“.

Това сподели началникът на интензивното отделение на УМБАЛ „Медика-Русе“ д-р Бланш Ангелова, цитирана от Русе Медиа. Според новото деление, определено от правителството, Северен централен район, в който е и Русе, е на крачка от четвъртия етап на ковид плана с налагане на локдаун.

В болницата имат 60 ковид легла, от които 46 са интензивни. Във вчерашния ден следобед само три от интензивните бяха свободни. В лечебното заведение обслужват пациенти не само от Русе, а и от целия регион – Свищов, Оряхово, Шумен и др. „В момента в реанимация тежкоболните са 7, които са на изкуствена вентилация, а четирима също са потенциални пациенти за изкуствена вентилация. Борбата е голяма и продължава. При нас за кратко време беше период, в който отделението беше на спокоен режим, но за съжаление нещата вървят с една и съща скорост. Да се надяваме че новият щам ще е по-лек и ще можем да се преборим с него, но не виждам засега промяна в ситуацията“, каза още д-р Ангелова.

99 процента от пациентите в ковид отделението не са ваксинирани. Според д-р Ангелова причината за големия брой заболели е в поведението на българина. „Вижте какъв процент са ваксинирани, проверете как се лекуват, кога търсят лекарска помощ, как прекарват свободното си време, къде ходят, какво правят. Явно, че българинът не е свикнал да спазва мерки, смята, че той е недосегаем до момента, в който се влоши и стигне до болнично лечение. Тогава разбира, че е сгрешил , но като се обърне каруцата, пътищата много“, казва началникът на реанимацията в УМБАЛ „Медика-Русе“.

В лечебното заведение имат затруднения с антикоагулантите, които от една седмица не се осигуряват. Нуждаят се и от допълнителна дихателна апаратура, тъй като освен ковид болни, има реанимация и за „чисти“ болни, които в момента са на 10 легла с 8 апарата. „Иначе медикаменти, желание за работа още не е свършило, кислород имаме. Ръководството има възможност да разкрие още 5 легла, но не повече, нямаме и пространствените възможности и хората, които да се грижат за тях. Но едно легло не прави лечение – правят го лекарства, лекарите и апаратурата“, каза д-р Ангелова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    Онзи
    Какво сте очаквали да каже човек пряко заинтересован от това да се всява паника? Забравяте май ,че болниците са търговски дружества и гледат на пациентите си ,като стока . Колкото повече пациенти ,толкова по голяма заплата . ако не са всички с Ковид ,правят така ,че да са с този вирус . Във вируса са сега големите пари , Искам да ги питам т.н "ваксъри" -колко игли сте способни да понесете ? Какво трябва да стане ,че да разберете - лъжат ни!!! И с ваксина и без нея -никой не е излязъл от болестта наречена ЖИВОТ-жив !! Това е същото ,като да бягаш за здраве и да водиш здравословен начин на живот Когато дойде "онази" с косата едните умират болни ,другите умират "здрави" . И пак ,към т.н "ваксъри " -вдигнете си главите ,огледайте се ,четете !! Чували ли сте в 'родината" на Ковида - Китай да има 2,3,4 вълна? Там отдавна забравиха какво е това нещо . А какво става в Индия -"родината " на иначе толкова смъртоносен ;-) "делта" вариант ? И за тази държава нищо не се чува .ЮАР, където избухна Омикрон - и от там тишина !!! само тук в Европа ,в САЩ и Австралия -вълна след вълна ! Не си ли задавате въпроса - как онези "изостанали " държави победиха вируса ? А предпочитате да вярвате на това ,което ви говори телевизора ?
  • 5
    8
    До Milena
    Ваксините не те правят безсмъртен, нали? И с ваксина и без ваксина, доказва се, че хората пак боледуват или си умират - все е тая. Ваксините са все още на експериментално ниво - не са панацея, затова на всеки един организъм влияят различно - факт, тъй като дават много странични ефекти. Така, че е въпрос на личен избор - който иска да се ваксинира. А на лекарите това им е работата - да лекуват! А, пациентите нямат нищо против да бъдат лекувани, но ... Ефективно и качествено.
  • -1
    7
    Българин
    Спокойно, Кирчо ще ви излекува всички.
  • 8
    6
    Milena
    Русенци, къде сте? Нали не вярвахте на ваксините! Подигравахте се на лекарите. Като се разболеете, друга песен пеете. Добре, че още има роби като тази докторка, които да лекуват и да не слизат на нивото на голяма част от пациентите.
  • 1
    5
    лекар
    В Умъртвяващата МБАЛ Медика всеки ден е така с краката напред!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари