Представиха дейността на новото кардиохирургично отделение в УМБАЛ "Медика"

4

Понастоящем в отделението не се правят единствено два вида операции - такива при вродени малформации при деца и сърдечни трансплантации

Едно от най-съвременните кардиохирургични отделения в страната и цяла Източна Европа функционира в Русе. То се намира в Университетска болница „Медика Русе“ и днес дейността на новата структура бе представена пред редица официални гости. Сред тях беше и заместник областният управител Георги Георгиев, който сподели, че откриването на отделението е поредното доказателство, че Университетска болница „Медика Русе“ е наистина лидер в осигуряването на адекватна медицинска грижа не само в региона, но и в страната.

„Поздравления за изключително високото ниво на компетентност на екипа на лечебното заведение, благодарение на което успявате да отговорите на нуждите на населението. Убеден съм, че лечебни заведения „Медика“ ще продължат да се развиват и да държат високо нивото на медицинското лечение, следвайки най-новите европейски тенденции“, каза Георгиев.

Той посочи, че няма как да не бъде отбелязана и ролята на мениджмънта на болницата най-вече в лицето на проф. д-р Кирил Панайотов, д.м. и Алисе Муртезова, които успяват да допринесат за симбиозата между ръководството и медиците, което очевидно е най-сигурният път за успех. Според Георгиев ключов елемент е, че освен инвестициите в модерна медицинска апаратура, болницата поставя фокус върху привличането и осигуряването на възможност за развитие на едни от най-големите имена в родната медицина.

Заместник областният управител пожела на ръководството на УМБАЛ „Медика Русе“ и на лекарите да са все така дръзновени, смели, благородни, съпричастни и всеотдайни в името на доброто на пациента. „Продължавайте да преодолявате граници, да прилагате знания, умения и да работите в екип. Благодаря Ви, че акцент в почерка на работата Ви е прилагането на най-съвременните медицински практики“, допълни още Георгиев. Той подари на отделението и картина на Русе.

На практика отделението по кардиохирургия представлява цял комплекс, който е от най-ново поколение и в него се извършват уникални за Източна Европа операции. Той включва реанимация, както и отделение по предварителна подготовка на пациентите, на които им предстоят сърдечни операции. Началникът на отделението д-р Георги Игнатов, който е сред най-големите имена в кардиохирургията в България и Европа, посочи, че в отделението може да се извършва пълната гама от операции в сърдечната хирургия.

Понастоящем в отделението не се правят единствено два вида операции – такива при вродени малформации при деца и сърдечни трансплантации. Всички останали операции се извършват на най-високо ниво. „Това, което Медика успя да направи, инвестицията, с която е обезпечено всичко това, е една голяма крачка за цялата област“, каза д-р Игнатов и посочи, че сърдечните операции са преживяване, свързано с неудобство и за семействата на хората, на които им предстоят подобни интервенции, защото им се налага да изминават стотици километри, а това определено води до много по-голям дискомфорт и за оперирания.

Дейността на отделението е стартирала в края на миналата година, като от този февруари в отделението се извършва т.нар. отворена сърдечна хирургия. Оттогава не е спирала дейността на отделението и постепенно се разширява. До момента са извършени няколко комбинирани хирургични операции, които са били с много голям обем и сложност, а миналата седмица е извършена минимално инвазивна манипулация, както и имплантация на безшевни клапи.

Утре пък ще бъде направена операция на сърцето без да се спира неговата дейност. Лекарите от отделението споделиха, че сред най-големите им амбиции е развитието на тотална ендоскопска сърдечна хирургия и роботизирана хирургия. Те споделиха, че са в готовност да осигурят лечение и на чужденци. Отделението в УМБАЛ „Медика Русе“ се оказва и единственото място в Източна Европа за хирургично лечение на белодробна хипертония.

От своя страна управителят на лечебни заведения „Медика“ проф. д-р Кирил Панайотов, д.м. посочи, че откриването на това отделение е изключително важно за целия регион и страната. С откриването на новата структура Русе става шестият град в страната с кардиохирургично отделение. Той отбеляза, че за работа в отделението са привлечени изключителни професионалисти, които ще могат да работят с апаратура от последен клас, отговаряща на водещите световни изисквания в сърдечни операции.

Всичко е синхронизирано в дейността, това е нещо уникално, което се случва“, сподели проф. Панайотов. Лекарите, работещи в отделението, са преминали обучения в някои от най-големите световни клиники, а повечето от тях са и работили там. „Първи в Северна България започнахме развитието на инвазивната кардиология, в момента „Медика“ и нейните структури са на първо място като брой лекувани болни с методите на инвазивната кардиология в България за трета поредна година. След като всичко, което можехме да направим по инвазивен път за нашите пациенти, дойде времето да създадем условията за започване на кардиохирургична дейност“, каза още проф. Кирил Панайотов.

Управителят на „Медика“ проф. д-р Кирил Панайотов, д.м. сподели, че в скоро време има амбицията да бъде открит постоянно действащ сърдечно-съдов център, който ще бъде обезпечен както от отличен екип от кардиолози, така и от водещи специалисти в сферата на съдовата хирургия. Припомняме, че това е и единствената болница в страната, където едновременно функционират 4 ангиографа. Сред интересните факти е, че ежеседмично на 3 – 4 пациенти, преминаващи през кардиологичните отделения на „Медика“ се оказва, че имат нужда от операция и досега им се е налагало търсят помощ в други градове. В отделението са създадени условия, които да гарантират бързо възстановяване на пациентите.

На представянето дейността на новото отделение присъстваха още заместник-кметът Димитър Недев, заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева, както и представители на академичната общност. Сред тях бяха деканът на факултета по обществено здраве и здравни грижи към Русенския университет проф. д.н. Никола Събев, както и проф. д-р Даниел Братанов. Заместник-кметът Недев посочи, че това е поредният проект, който надгражда дейността на болницата и буквално ни пренася в бъдещето. Той изказа благодарност на екипа на лечебното заведение, че дават възможност за диагностика и лечение на пациентите както от града, така и от цялата страна.

От своя страна д-р Генева пожела на целия колектив успешна работа за постигане на още по-пълна грижа за здравето на българския пациент и удовлетвореност от издигането на лекарската професия на едно качествено и по-високо европейско ниво. „Благодаря, че дадохте привилегията на русенци да бъдат лекувани тук и да получават такава висококвалифицирана и специализирана медицинска помощ“, допълни още тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари