На финалната права: Кои ще бъдат новите депутати от Русе?

7
11 кандидати за народни представители от 19-и МИР-Русе са с реални шансове
11 кандидати за народни представители от 19-и МИР-Русе са с реални шансове Снимка: Dunavmost

11 кандидати за народни представители от 19-и МИР-Русе са с реални шансове да се окажат сред новоизбраните осем наши депутати в следващото Народно събрание 

Точно 107 888 души упражниха правото си на глас на предишните парламентарни избори през 2017 г. в Русенско. С техните гласове бяха избрани по трима депутати от ГЕРБ и от БСП, и по един от „Обединени патриоти“ и от ДПС. Днес мандатите отново са осем, но разпределението на силите изглежда много променено, а и на политическия терен влязоха няколко нови сериозни политически субекта.

Кои ще бъдат новите народни представители от Русенския 19-и МИР„ФРОНТАЛНО“ анализира шансовете на отделните кандидати от партиите и коалициите, които според последната социология ще прескочат или са близо до преминаването на 4-процентовата бариера за влизане в новото Народно събрание.

Броени часове преди вота двете големи партии – ГЕРБ и БСП, са с по двама сигурни депутати от Русенско, с опция да вкарат и по още един. 100-процентови изглеждат шансовете за по едно депутатско място на „Има такъв народ“ и на „Демократична България“, като от партията на Слави Трифонов може да се надяват и на втори мандат.

ДПС, „Изправи се! Мутри, вън!“ и ВМРО-БНД са „на кантара“ в 19-и МИР-Русе. Избирането на депутат от ДПС или от „Изправи се! Мутри, вън!“ би се случило до голяма степен от евентуалното „преливане на гласове“ от остатъците в други региони, когато се стигне до разпределение на мандатите. При ВМРО-БНД пък зависи от това дали тази политическата сила изобщо ще премине 4-процентовия праг за влизане.

Ще удържи ли ГЕРБ първото място в Русе?

Красен Кралев

На последните три вота за Парламент ГЕРБ събираше по около 30 000 гласа в Русенско. На тези избори обаче тази стойност едва ли ще бъде запазена.

Отливът на избиратели пролича на последните местни избори. Не е никак ясно, дали крамолите в русенската общинска структура на партията при отстраняването на бившия кмет Пламен Стоилов и неговите сподвижници през есента на 2018 г. са преодолени.

Ефектът „Цветанов“, когато става дума за Русе, също не е за подценяване и в този смисъл интерес ще представлява резултатът на „Републиканци за България“. От тази нова партия се очаква да „отхапе“ електорат от ГЕРБ в региона.

Депутатските банки изглеждат гарантирани за водача на листата – спортният министър Красен Кралев, и за втория – Пламен Нунев.

Пламен Нунев

Ако роденият във Варна Кралев, който е четвърти в тамошната листа на ГЕРБ предпочете да влезе от морската столица, то тогава се отваря сигурно място и за третия в Русе – общинският съветник и директор на болница „Медика“ Алисе Муртезова.

Представителят на СДС Станимир Станчев, четвърти в русенската листа, също може да се окаже в Парламента, ако правителствената коалиция спечели три мандата. Но условията са Кралев да влезе от Варна и някой от следващите в списъка с кандидати от ГЕРБ да не го измести с повече преференции, което пък е напълно възможен сценарий.

Голямата интрига на тези парламентарни избори в Русенско е дали ГЕРБ ще удържи, макар и с малко, първата позиция. Отговорът тук е: по-скоро, да. Преди четири години разликата им с БСП беше точно 3 834 гласа.

Алисе Муртезова

От една страна, днес ГЕРБ вече не е това, което беше, след многото натрупани негативи от управлението.

От друга страна, социалистите пък, за разлика от 2017 г., не могат да се надяват да оберат протестния вот само за себе си при толкова много нови политически играчи в тази ниша.

ПРОГНОЗА: 2 или 3 мандата за коалицията „ГЕРБ-СДС“. Два сигурни мандата и добра перспектива за трети мандат в 19-и МИР-Русе.

БСП не е алтернативата на ГЕРБ

Социалистическата партия не само не може да бъде алтернатива на ГЕРБ. БСП не е състояние да предложи каквото и да е на България днес, отказвайки категорично да излезе от позицията на ретроградна, неокомунистическа сила, хленчеща по Бай-Тошовото време.

Крум Зарков

Всичко това обезсмисля каквато и да е, даже и разумна политика, идваща от редовете на социалистите, и най-важното – легитимира и дава основания на основният им опонент „да ни пази от комунистите“.

Допълнително, на резултата на БСП в негативен план могат да се отразят и политическите неудачи на сегашния кмет на Русе Пенчо Милков и неговата администрация. Управлението на Общината вече събира негативи, чието натрупване е налице.

Друг фактор, който ще доведе до отцепването гласове от по-широката периферия на БСП, е събирането на бившите знакови лица на партията Татяна Дончева и Мая Манолова на едно място. Не са един и двама социолозите, които вещаят, че „Изправи се! Мутри, вън!“ ще привлече основно леви гласоподаватели, недоволни от политиката на Корнелия Нинова и компания.

Пламен Рашев

Листата на коалиция „БСП за България“ в Русе се води от досегашния депутат Крум Зарков, следван от местния шеф на социалистите Пламен Рашев. Те са сигурни за местата си в новия парламент. Съществува, макар и малка вероятност за трети мандат. На трета позиция в листата е собственикът на земеделски бизнес Ивалинка Цанкова, но тя може лесно да бъде изместена с преференции от намиращите се по-назад в подредбата.

ПРОГНОЗА: 2 или 3 мандата за коалицията „БСП за България“Два сигурни мандата и малка вероятност за трети мандат в 19-и МИР-Русе.

„Хората на Слави“

От партията на Слави Трифонов се очаква да бъде силата с най-запомнящо се присъствие на тези избори. Не само защото е пълен дебютант на политическия терен у нас. „Има такъв народ“ се цели в позицията да бъде незаобиколим фактор в следващия парламент. Социолозите й дават около 13% от гласовете, но според някои от тях, в седмицата преди вота този процент се очаква да нарасне. Не е ясно на какво отгоре, тъй като от партията на Слави Трифонов практически не водят ярка предизборна кампания.

Светлин Стоянов

Загадка, съвсем разбираемо предвид първото участие в избори, е електоралната тежест на „Има такъв народ“ в Русенска област. Резултат от порядъка на около 15 000 гласа изглежда напълно постижим като минимум, което би означавало един сигурен мандат, с възможност за втори. Заслужава си да се спрем на кандидатурите на вероятните депутати от партията на Слави Трифонов, защото те са непознати за широката публика.

Водач на листата на „Има такъв народ“ е бившият офицер от Националната служба за охрана /НСО/ Светлин Стоянов. Той е непознато лице в Русе, макар да е завършил местната английска гимназия „Гео Милев“. Като офицер от НСО е бил в личната охрана на премиера Иван Костов /1997-2001 г./ и на председателя на Народното събрание Огнян Герджиков /2001-2004 г./. Стоянов е областен координатор на партията на Слави Трифонов за Русе. Завършил е УНСС, магистър. Работил е за кратко като кредитен инспектор, счетоводител и валутен дилър в различни банки в периода 1993-1996 г. Бил е административен директор на „Нестле България“ от 2007 до 2009 г., след което и досега е такъв в частната охранителна компания СОТ 161.

Васил Георгиев

Втори в листата на „Има такъв народ“ в Русе е Васил Георгиев, който е и водач на листата на партията в Кърджали. Той също е възпитаник на английската гимназия „Гео Милев“. Завършил е Стопанска академия „Д. И. Ценов“ в Свищов, специалност „Валутно-митнически, финансово-ревизионен и данъчен контрол“. Магистър по право, завършил „Международно право и международни отношения“ в Софийския университет. Бил е управител на дружества на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови. Работил е и като дипломат, и като директор на голяма компания в Турция. Владее перфектен турски език.

Шансовете на Васил Георгиев да влезе като депутат от Кърджали на този етап не изглеждат много големи, но ако това се случи, възможност да влезе от Русе може да получи третият в листата на „Има такъв народ“. Това е бившият командос Билян Кършовски, който е собственик на фирми за военно оборудване. Кършовски е и пети в листата на партията на Слави Трифонов в Стара Загора.

ПРОГНОЗА: 1 или 2 мандата за „Има такъв народ“Един сигурен мандат и малка вероятност за втори мандат в 19-и МИР-Русе.

Силен водач на листата на „Демократична България“

Митко Кунчев

За пръв път от 1990 г. насам т.нар. „градска десница“ излиза на избори в Русе без да бъде спуснат от София „парашутист“ за водач на листата. Демократите разчитат изцяло на местни кадри да се борят за доверието на своите съграждани.

Изключително силен ход е поставянето на бившия директор на Математическата гимназия Митко Кунчев начело на листата. Той е в състояние да привлече сериозен чисто мажоритарен вот за своята кандидатура, така както го направи на изборите за общински съветници през 2019 г.

Освен това, добро впечатление правят и многото млади кандидати от трите партии, формиращи обединението „Демократична България“ – „Да, България“, ДСБ и Зелено движение. Очаква се да бъде постигнат резултат, който да осигури един мандат от Русе и да изпрати в Парламента добре познатият и уважаван в града Митко Кунчев.

ПРОГНОЗА: 1 мандат за „Демократична България“Сигурен мандат от 19-и МИР-Русе.

Влизането на депутат от ДПС е под въпрос

За последните 12 години „турският“ вот в Русенско се е стопил наполовина, показваха резултатите от последните четири избора за народни представители. Няма основания да не се смята, че тази тенденция ще продължи и на вота на 4 април, а това поставя под въпрос спечелването на мандат от страна на ДПС.

Бюрхан Абазов

На изборите през 2017 г. Бюрхан Абазов, който и сега води листата на партията на Ахмед Доган, беше избран за депутат след сериозно „преливане на гласове“ от други области при разпределението на мандатите. В сегашната ситуация, обаче, това може и да не помогне на ДПС да има народен представител от Русе.

По традиция „турският“ вот идва от селата на Община Ветово, където е съсредоточено компактно население от този етнос. На предишните избори партията ДОСТ на Лютви Местан успя да даде битка и „откъсна“ около 2 500 гласа в Русенско срещу 7 500 за ДПС.

Самият Местан, както и другият известен неформален политически лидер от турското малцинство – Касим Дал, призоваха открито симпатизантите си да гласуват в неделя за „Демократична България“. Ще бъде любопитно, наистина, да се видят резултатите от секциите на Глоджево и другите села във Ветовската община, за да се прецени дали привържениците на Местан и Дал са последвали призива на своите лидери с глас за демократите.

ПРОГНОЗА: 0 или 1 мандат за ДПСДобри шансове за един мандат в 19-и МИР-Русе.

„Гражданите“ на Мая Манолова и „Отровното дуо“

Ако „Изправи се! Мутри, вън!“ изобщо достигне до мандат от Русе, то това ще се дължи основно на лидерите на тази формация Мая Манолова, Татяна Дончева, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Защото, за разлика от тяхната популярност, листата им в Русе страда от липсата на силни и добре разпознаваеми кандидати.

Станимир Бояджиев

Формулата „да дадем път на гражданите“ въобще предстои да бъде тествана по трудния начин. Големи очаквания от поставянето на изцяло анонимни лица в една листа не може да има.

Студентът по право от Русенския университет Станимир Бояджиев води листата на „Изправи се! Мутри, вън!“. Любопитен факт е, че той е син на настоящия кмет на Разград Денчо Бояджиев. Баща му е бил член на БКП и сътрудник на бившата Държавна сигурност, а след промените е бил депутат и четири мандата разградски кмет от БСП.

Единственото що-горе по-разпознаваемо име в листата на „Изправи се! Мутри, вън!“ в Русе е това на модната дизайнерка Първолета Иванова Чавдарова – Летиция. Тя водеше видимо добра предизборна кампания в лично качество и не е изключено да получи добър преференциален вот, който обаче едва ли ще й помогне да стигне до Народното събрание.

ПРОГНОЗА: 0 или 1 мандат за „Изправи се! Мутри, вън!“Слаби шансове за един мандат в 19-и МИР-Русе.

Влизането на ВМРО-БНД е под голям въпрос

„Патериците“ в управлението на ГЕРБ обикновено се чупят след края на мандата, сочи близката ни история. Дали това нещастие ще сполети и ВМРО-БНД предстои да разберем в неделя. Засега „най-русенската партия“ /русенци са председателят, заместник-председателят и организационният секретар на ВМРО-БНД/ е „на кантара“ и по-скоро стои под 4-процентовата бариера.

Греховете на „войводите“ към Русе са основно по екологичната линия. Хората на ВМРО-БНД държаха цял мандат Министерството на околната среда и водите, но въпреки това така и не потърсиха решение на влачените с години проблеми с чистия въздух на града.

Искрен Веселинов

Основният проблем пред ВМРО-БНД на тези избори в национален мащаб е в разпокъсването на „националистическия“ вот в четири основни посоки, поради тримата други силни участника в този сегмент – „Воля-НФСБ“, „Възраждане“ и „Атака“. Тук особено важен фактор ще бъде представянето на „Възраждане“ на Костадин Костадинов – партия, която е в състояние да „открадне“ значителна част от традиционните избиратели на Красимир Каракачанов и компания.

При всички положения от ВМРО-БНД могат да разчитат на един сигурен русенски мандат, ако партията успее да влезе в новото Народно събраниеИскрен Веселинов води местната листата, както и една от тези в софийските райони. При положение, че предпочете да влезе от столицата, шанс да стане депутат от Русе има настоящият областен управител Галин Григоров.

ПРОГНОЗА: 0 или 1 мандат за ВМРО-БНД. Отлични шансове за един мандат в 19-и МИР-Русе, при положение, че партията влезе в следващото Народно събрание.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари