МВР Русе със съвети как да опазим дома си от кражба докато сме на почивка

0
Не се хвалете във фейсбук или пред хората от квартала, че заминавате на почивка
Не се хвалете във фейсбук или пред хората от квартала, че заминавате на почивка

Вече сме в разгара на летния сезон, отпуските и по-честите отсъствия от дома и логично, преди да тръгнем на път, възниква въпросът как да предпазим имуществото си от кражби, докато отсъстваме.

Независимо от предприеманите от органите на реда превантивни мерки за ограничаване извършването на подобни престъпления, опазването на личната собственост може да се осигури само със съвместни усилия от страна на полицията и на гражданите.

Експертите от ОДМВРРусе препоръчват стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване на тяхното имущество, особено ако отсъстват за по-дълго време, да не се оставят големи суми пари и ценности, да се обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства и т.н. Те напомня още, че по време на летуване и отдих, у хората се създават условия за понижена бдителност и от това се възползват недобронамерени лица за извършване на други престъпления, като джебчийски кражби, на вещи от плажа, на телефонни апарати и други криминални деяния. Затова трябва да се проявява внимание при носенето на чанти, вещи и пари, които биха могли да бъдат обект на посегателство.

Опитът на криминалистите показва, че често извършителите на домови кражби предварително проучват района и живущите. Търсят лесно достъпни жилища, отворени прозорци, отключена врата на входа на блока или апартамента, препълнена пощенска кутия, малка консумация на ток и др. Поставят отличителни знаци, за да проверят апартамента: зацапване или развалят уплътнението на вратата и следят за неговата позиция, поставят се клечки, хартийки (за да преценят дали се влиза в дома). Понякога се правят на ключари или други специалисти, за да получат достъп до жилището и разлепят по входовете телефона си или поддържат връзки с хора от охраняващия бизнес, услугите, куриерските фирми и така събират информация.

Специалистите препоръчват още по време на отсъствие от жилището да не се публикуват публично снимки и да не се вписва местоположението в социалните мрежи, тъй като това може също да е ориентир, че домът остава празен. Не е добре и да се разгласява публично /в блока или квартала/, че заминавате. Добре е, ако можете да се доверите на съседи да наблюдават жилището до завръщането ви.

През последните денонощия в ОДМВР – Русе има регистрирани няколко посегателства от жилища и други имоти, затова полицията в крайдунавския град отново напомня на гражданите някои от основните

МЕРКИ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ДОМОВИ КРАЖБИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари