МВР проверява дали хората лъжат в декларациите на КПП

3
Вече дори се образуват наказателни дела за попълване на неверни данни в тях
Вече дори се образуват наказателни дела за попълване на неверни данни в тях Снимка: bTV

МВР извършва масови проверки за това дали хората са излъгали в подаваните и оставяни по КПП-ата около областните градове декларации.

Това става ясно от изявление на официални представители на ловешката полиция, цитирани от БНР. Според тях в Ловеч вече са започнали проверки относно верността на всички подадени досега декларации от гражданите на КПП на входовете и изходите на града. За установени злоупотреби с разпореждането от и към областните градове да се пътува само при неотложни случаи, щели да се образуват наказателни дела.

Според главен инспектор Златин Михайлов, началник РУ на МВР в Ловеч, на ден се проверяват по 300 декларации - през НАП, НОИ, Инспекция по труда. Той твърди, че вече дори се образуват наказателни дела за попълване на неверни данни в тях. Досега полицията е отправяла към нарушителите главно предупреждения с протокол.

Според наложените мерки пътуването от и към областните градове, включително и Ловеч е разрешено само при неотложни случаи - отиване на работа, здравословни причини, грижа за възрастни роднини в селата, до хора, нуждаещи се от храна и лекарства. На входовете и изходите на Ловеч има седем КПП-та.

В страната обаче тези КПП-та са десетки и през тях дневно минават хиляди хора дневно, които оставят въпросните декларации. Шансът да бъдат проверени всички те е на практика нулев. Още повече, че МВР няма и никакъв такъв ресурс. Вероятно проверки се правят на някакви извадки. Друг проблем е естеството на въпросните декларации, защото те не са на основание на някакъв закон. Дни наред на практика те бяха само на основание мнение и решение на МВР. По-късно бе направен някакъв опит те да бъдат легализирани чрез заповед на здравния министър. Дори това обаче не изчиства проблема за тяхното основание и доколко попълването на неверни данни в тях може да бъдат вкарани в рамките на Наказателния кодекс и наказателно дело. И в двата случая на споменаване на тези декларации - и от МВР, и от МС, те бяха обявявани за на практика улеснение за хората.

Неслучайно и под декларациите не пише нищо за неверни обстоятелство и за текстовете от НК, които се отнасят до това, а че хората знаят, че има наказателна отговорност за нарушаване на противоепидемични норми и карантина.

Декларацията за преминаване през пунктовете бе въведена на 21 март, а оттогава изискванията в нея се промениха няколко пъти. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта. Необходими са и допълнителни документи, с които доказваш целта на пътуването или настоящия си адрес.

Преди седмица министърът на здравеопазването издаде нарочна заповед, с която бе обявено, че се облекчава влизането и излизането от областните центрове. Причина за пътуването вече може да е и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят, е различно от постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост. Последното важи, когато на съответното място няма търговски обекти и аптеки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари