Може ли с диплома от 3,80 по медицина да оглавиш болница?

68

Оказва се, че у нас това не е никаква пречка

Може ли с диплома от 3,80 по медицина да оглавиш водещата кардиологичната болница в София “Проф. Александър Чирков”? Оказва се, че у нас това не е никаква пречка.

Дипломата на назначения преди близо месец проф. Владимир Говедарски показва, че общият успех от следването му е бил точно толкова. Документът изобилства от тройки по важни предмети като анатомия и хистология, биофизика, микробиология, фармакология, УНГ-болести и т. н. Една от причините той да се отлепи от тройката и да заформи успех 3,80 вероятно се дължи на отличната му оценка от дисциплината “хирургически болести”, пише FrogNews.

В медицинските среди упорито се коментира, че конкурсът, на който той се яви скоро за директор и спечели, е бил манипулиран. Твърди се, че членовете на комисията са били “увещавани” от високопоставен служител в МЗ да променят оценката, така че Говедарски да се класира първи, а след него да остане доскорошният шеф на лечебното заведение - ученикът на проф. Чирков - проф. Николай Димитров. Припомняме ви, че проф. Димитров бе сменен наскоро от служебния министър Асен Меджидиев, след като пред очите на всички спря финансовия теч, вдигна заплатите на работещите и на бял свят извади куп нарушения в управлението на болницата по времето на проф. Генчо Начев.

Упорито в средите на лекарите се коментира, че Говедарски е от най-близкото обкръжение на Начев и нонстоп се допитва до него. Нещо повече, допуска се, че именно Начев го е посочил на здравния министър като “най-добър вариант” за директорското кресло.

Настоящото ръководство на Чирковата болница може да се “похвали” и с други кадрови “достижения”. Според вътрешни източници в трудовото досие на началникът на стопанския отдел липсва до този момент диплома за висше образование. Казват, че на практика той трябва да върти дейността на цялата база. Досега въпросният служител се е водел “уредник сграда”. Посочва се обаче и една малка, но съществена подробност, а именно, че е братовчед на Генчо Начев.

Служителите са силно озадачени от новия икономически директор. Има данни, че назначението му е протежирано от ръководен фактор в МЗ. Въпросният началник, твърди се, няма никакъв опит в лечебни заведения. Казват, че през последните години основно се изявява като телевизионен анализатор. Свързват го и със залязлата от политическия небосклон партия - НДСВ.

През последните дни в редица медии бе публикуван скандален одит на МЗ, от който изплуваха данни за грандиозни нарушения, извършвани докато Чирковата болница се е управлявала от Генчо Начев. Първата работа на проф. Говедарски като директор бе да върне Начев в болницата, което отново навежда на мисълта за тясната връзка помежду им.

Изплуваха дори съмнения, че сега някой ще се опита да сложи ръка и на отпуснатите наскоро 30 млн. лева на лечебното заведение, както и че всички рокади вероятно се правят именно с такава цел.

След шокиращите разкрития за случващото се в болницата, лечебното заведение предприе пиарски ходове. Мястото, където се очаква да се извършват най-сложните интервенции на сърдечно - съдовата система, включително и трансплантации, започна публично да се хвали с отпушване на артерия на крайник. На практика подобни манипулации са рутинни за всяка окръжна болница, споделят лекари.

Източниците ни споделиха още, че атмосферата в болницата не е особено здравословна. Твърди се, че се притискат служители, за да се подписват под искане за махане на името на проф. Александър Чирков от названието на лечебното заведение. В същото време от ръководни фактори има закани към медици, които са се включили в подписка, подкрепяща бившия директор проф. Николай Димитров. Някои окачествяват тези действия като “лов на вещици”.

Припомняме ви, че проф. Чирков създаде тази болница, като я превърна в еталон за лечение на сърдечно-съдовите заболявания на световно ниво. Освен това успя да обучи много лекари, които в момента успешно прилагат опита си не само у нас, но и в други страни. .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    34
    Бу
    За какво изобщо му е диплома? Той да не е там да лекува хора? Той е там да обере наведнъж всичките пари на наглеца проявил нахалството да се разболее, докато го дерат отвсякъде другаде жив. Нали затова е медицината - да те оберат по-бързо и айде у моргата. Ако си здрав ще те обират пак, ама по-бавно и от други институции. Тъй, че все тая какъв си - докато не избият цялата нация по един или друг начин, няма да са доволни приятелите ни от фашистките съединени щати.
  • 4
    33
    333
    Не само този,а всичките така наречени лечители трябва да бъдат пратени в Белене и Ловеч,за да се осъзнаят какво правят със собствения си народ,да разберат че ние не сме трупове в моргата,за да си правят експерименти,за да осъзнаят че не сме клиенти,а пациенти. Само да ви питам шеф на Софийска болница,нормално ли е заплатата му да доближава 80 000хил.лева,гл.счетоводителка да доближава 50 000хил.лева,ще кажете тоя е луд,бълва и бращолеви глупости,проверете,и ще разберете......тази България никога не е била толкова изкривена морално,ще говорите за лош Комунизъм ли,ето ви сега добра Демокрция!
  • 0
    32
    Дунав прост 2
    Някой екс е недоволен и пуска димки по разни платени сайтове като този и фрог. Много искам да видя дипломите на всички, които заемат ръководни постове. Хора, колко отличници познавата, които са се провалили в живота и колко лузари в учението са успяли и са доказани личности! Айде, спрете. Като ходите на преглед, искате ли да знаете оценки от дипломата или искате доказан специалист. В крайна сметка човекът е доказан специалист, работил само в тази болница...еми явно най-добре познава проблемите ѝ. Нека видим, може да е добър и като администратор. Не по български първо да хейтим....
  • 2
    31
    Шаран
    Тук се засягат два аспекта: знания и умения като доктор/хирург и мениджърски умения. До колкото става ясно от статията, въпросният доктор е завършил с отличие предметът "Хирургия", може би е съвпадение, че същият практикува хирургия, а не УНГ и т.н.. Освен дипломата, която е важна, е хубаво да се проследи и развитието на лицето като доктор от момента на завършване до сегашно време, за да се направи оценка на практическите възможности, които са далеч по-важни от теорията. Аз бих предпочел да се оставя в ръцете на човек с голям брой успешни операции, но с не добра диплома, от колкото на отличник, но без практика и опит в действителността. Всички сме учили и знаем, че теорията е важна и фундементална, но често се разминава от практиката. Стигайки до мениджърски умения - в такава институция този пост е много отговорен, тъй като водещ фактор при взимането на решения е личното усещане за правилни действия и ценности. Със сигурност ще бъде трудно да се устои на всички благини, които ще бъдат предлагани от компаниите доставчици на медицинско оборудване. Така че не виждам връзка между успехът в дипломата като медик и ръководството на болницата като директор. Със здраве и дано да не нуждаем никога от услугите на никоя болница. Хубава неделя!
  • 3
    30
    СКРЪНЗА
    Защо не си купи диплома само с шестици! А се излагш така?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари