Москва не вижда заплаха за транзита на руски газ през България в Сърбия

0
България носи отговорност и за непрекъснатия транзит към страните от ЕС
България носи отговорност и за непрекъснатия транзит към страните от ЕС Снимка: Архив Ройтерс

България носи отговорност и за непрекъснатия транзит към страните от ЕС

"Москва разчита, че транзитът на руски газ през България в Сърбия няма да се сблъска с проблеми и засега не вижда сигнали за влошаване на ситуацията по този въпрос", заяви посланикът на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко по телевизионния канал "Россия -24", съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Разбира се, такива отношения, които в момента сега имаме с България, не могат да предизвикват оптимизъм, голяма увереност и спокойствие, това е факт. Но въпреки това засега ние не наблюдаваме някакви материални предпоставки и показатели, затова разчитаме, че транзитът ще продължи и доставките на газ ще тръгнат устойчиво в тези обеми, които са предвидени в договора", каза дипломатът. Той подчерта, че настоящата ситуация в руско-българските отношения предизвиква загриженост в Москва и Белград, и създава нервна атмосфера.

"Всичко е много нестабилно и неустойчиво, ние разбираме защо. Но независимо от това нито един факт засега не говори за това, че транзитът може неочаквано да бъде прекратен", добави посланикът. По думите му сръбската страна взима под внимание задълженията на София към Белград, но България носи отговорност и за непрекъснатия транзит към страните от ЕС. Прекъсването на транзита от България в тази посока ще означава голям проблем и неизпълнение на българските задължения не само по отношение на Сърбия, Русия, но и в рамките на Европейския съюз, обясни Боцан-Харченко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари