Млади физици от Русе заминават за Сингапур

0
Отборът на младите ни физици се е готвил цяла година за това международно състезание
Отборът на младите ни физици се е готвил цяла година за това международно състезание Видео: БНТ

Националният ни отбор по физика заминава за международния турнир на младите физици в Сингапур с амбиции за добро представяне.

Той е съставен от петима ученици, два от които са възпитаници на русенската математическа гимназия. Как се готвят Симона Тодорова и Димитър Томов заедно с преподавателката си Даниела Иванова, предава БНТ.

Отборът на младите ни физици се е готвил цяла година за това международно състезание. Задачите са излезли още миналото лято. След това е имало национално състезание на което са се представили отбори от цялата страна, а най-добрите са поканени на лагер. И от тях са избрани Симона и Димитър от Русе, Иван от Пловдив, Зехра и Рехат от Шумен. И двамата русенски ученици, и тяхната преподавателка Даниела Иванова казват, че този турнир не е като другите. Не са нужни само познания, но и умения.

Даниела Иванова – преподавател по физика
„Трябва да се правят множество експерименти, които изискват огромен труд, първо, експериментален усет, сериозни познания по физика, защото това изисква допълнително четене, извън материала, които се учи в училище.”

По време на състезанието отборите представят своите експерименти пред друг отбор и пред жури. Наричат ги физични битки. И тъй като формата на този турнир е различен, трябва и да докажат тезите си.

Симона Тодорова
„Това състезание те учи да имаш силна воля и мотивация, въпреки трудностите, които срещаш.”
Димитър Томов
„Това ни дава възможност да се запознаем с много млади хора от целия свят, които биха могли да бъдат наши колеги, ако решим да се развиваме в областта на науката.”

В Сингапур българските младежи ще се срещнат с ученици от други 29 държави. И са амбицирани не само да се сприятелят с тях, но и да ги побелят.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари