Медицинският център в „Орландовци“ е в окаяно състояние

0
Медиците над година са без заплати
Медиците над година са без заплати Видео: bTV

Предложение за закриването му предизвика напрежение сред жителите на района

Общинският здравен център в столичния кварталОрландовци“ е в окаяно състояние, а медиците са повече от година без заплати. Предложение за закриването му предизвика напрежение сред жителите на района.

Общинският „Mедицински център 9“ е единствен и за кварталите „Малашевци“, „Бенковски“ и „Световрачане“. Населението им е общо около 25 хил. души. Състоянието на сградата е трагично, признава пред bTV управителят д-р Либер Лалев – "никъде няма вода".

Центърът е негоден, безполезен и на загуба, със стара запушена ВиК мрежа, без отопление, без специалисти и без приходи“, твърди председателят на Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет Д-р Антон Койчев в онлайн заседание. Шефът на дирекция „Здравеопазване“ Д-р Моника Чеуз е на същото мнение.

Там населението е здравнонеосигурено, това са предимно роми и те за това са се запазили вътре специалисти по акушерство и гинекология и педиатрия, тъй като децата и бременните са осигурени от закона автоматично до 18-тата си годишнина“, заяви д-р Чеуз.

Изказването обаче засяга част от жителите. Константин е здравноосигурен и твърди, че е един от многото роми в „Орландовци“, които плащат осигуровки.

Аз, откакто се познавам, все работя. Имам си трудов договор, имам си всичко. Не е ли по-добре да имаме тук медицински център, който да го ползваме, а да не ходим чак до други квартали? Влак ли да хванем, самолет ли да хванем, с какво да се придвижим ние до другите квартали“, попита мъжът.

Здравният медиатор за ромските квартали Христо Николов определя изказването като дискриминационно: Голяма част от населението в България наистина са без осигуровки, това значи ли, че трябва да се акцентира върху това, че тези хора никъде не са? 90 процента от тези граждани, от ромски произход, работят и са на трудови правоотношения. Ако ще се оправдават с ромите и ще закриват центъра заради тях, просто не са познали“.

Против закриване на центъра са и други жители на Орландовци. Управителят на центъра д-р Либер Лалев се съмнява, че някой има апетит към сградата на заведението и отдава лошото ѝ състояние на бездействие на район „Сердика“ и Столичната община.

Аз съм 10 г. тук, не е направено нищо, нито е закупена техника, нито е ремонтирано нещо – освен покривът, който много трудно го ремонтирахме. Защо аз стоя тук, защото сметнах, че има някакви интереси да се освободи центърът“, посочи д-р Либер Лалев.

След наше запитване общинският здравен директор Д-р Моника Чеуз коментира, че не е имала намерение да обижда ромите, а е изтъквала състоянието на центъра. А кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев, обеща, че той няма да бъде закрит.

Кметът обаче ще предложи на Столичния общински съвет конкурс за определяне на нов управител на центъра, тъй като според него д-р Лалев не се справял с мениджмънта му като търговско дружество.

Управителят обяснява, че нямат приходи, защото персоналът е напуснал заради лошите условия. А сега той не може да плати дори на одитор да изготви финансови отчети.

Докато общината и управителят продължават да се обвиняват взаимно, гражданите на „Орландовци“ се надяват обещанието за спасяване на лечебното заведение да бъде изпълнено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари