Медици протестират заради COVID добавките

0
Исканията им са допълнителните възнаграждения от 1000 лева да останат
Исканията им са допълнителните възнаграждения от 1000 лева да останат Видео: NOVA

Исканията им са допълнителните възнаграждения от 1000 лева да останат

Важна среща се проведе днес в здравното министерство. След като излязоха на протест в София, медицински специалисти от синдикат „Защита” разговаряха с министър Асена Сербезова за увеличение на заплатите, информира NOVA

Тя им е обещала още през април да бъде договорено повишение на месечното възнаграждение на лекари, сестри и санитари в цялата страна. 

„Вече в продължение на година изискваме да се включат тези пари за извънредното положение. Не е нормално в една болница да има хора, които работят за 650 лв. брутно месечно възнаграждение”, каза д-р Самуил Кътов.

Вчера здравните власти обявиха, че добавки към заплатите на медиците за работа на първа линия ще се изплащат до края на юни.

Те са обещани, но сега ще видим в следващия фиш дали ще бъдат отразени”, заяви Катя Неофитова, медицинска сестра в Спешното отделение в ИСУЛ.

„Последния път се промени щата от 920 на 950 лв. - през септември миналата година. Това е подигравка, и то е без удръжките”, каза Вергиния Илиева, медицинска сестра в Спешното отделение в ИСУЛ.

И двете жени работят в спешното в столичната болница „Царица Йоана”. Но едната се води на първа линия по време на пандемията, а другата не – защото работи в единствения денонощен спешен очен кабинет в София. Затова и не получава допълнително заплащане от началото на пандемията и работи на 2 места.

Часове след протеста медиците бяха поканени в здравното министерство за разговор.

„Планират увеличение с 25% на всички клинични пътеки, поне така ни казаха. Не са ни дали конкретен срок кога ще се увеличат заплатите. Според техните думи възнагражденията би трябвало да се увеличат дори и повече от това, което сме изискали”, поясни Кътов.

Очаква се преговорите с Лекарския съюз и Здравната каса за промяна в Националния рамков договор да приключат до седмица, в противен случай още на 10 април предстои нов протест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари