Масова сеч край дига на река Дунав в Русенско

14
Това крие опасност от наводнение, заяви експерт, който се страхува да покаже лицето си
Това крие опасност от наводнение, заяви експерт, който се страхува да покаже лицето си Видео: bTV

Масова сеч се извършва край дига на река Дунав в Русенско.

За това сигнализират зрители на bTV.

Дигата е край русенското село Ряхово. Тежки машини изсичат дървета по брега на реката. „На много места се сече“, заяви Стефан Нанев, чиято къща е най-близо и е на стотина метра от Дунав.

Притесняваме се ние, дето сме в крайните къщи, дето виждаме всичко. Разбиха пътищата“, допълва Ангелина Нанева.

2006 г. (водата) дойде на брега, горе на дигата. 20 сантима да прелее, аз се уплаших, в мазето влезе вода“, спомня си Стефан.

Днешната сеч заплашва обработваемите земи и близкото село, категоричен е този държавен експерт, пожелал анонимност. Казва, че крие лицето си, защото го е страх от институциите, които са отговорни- „да не ми направят някакви проблеми“.

Навсякъде се извършва сеч, а тези дървета са засети с цел да се предпазва самия бряг. След това е разрушена дигата, а тя предпазва от наводнение“, казва експертът.

На мястото, където се сече, достъпът е абсолютно безпрепятствен. Бариерата е вдигната, няма охрана. Тук се намират 7 кладенеца за питейна вода.

Пред портала на един от кладенците, които захранват с питейна вода близките населени места, от табелата е видно, че това е санитарно-охранителна зона. Има и катинар на оградата, но пък на два метра от него спокойно може да се влезе на територията на кладенеца. А самият кладенец е само на няколко метра от едно от сечищата.

В Закона за водите пише, че по дигите се забранява преминаването с превозни средства извън определените за това места.

От Северноцентралното държавно предприятие, което отговаря за горите в региона, казват, че сечта е планирана, необходима и законна. А проверката им на място установява две наранявания и слягане на дигата. Според експертите, нарушенията не компрометират функционалността й.

Ние сме длъжни да възстановим повредените участъци. Площта, на която се извършва гола сеч, е ограничена. Съобразяваме се - отстоянието до реката, там оставяме буферни зони“, казва Петя Радева.

И ни показват залесени от тях, след сеч, други места по Дунав. Обещават, че и край Ряхово ще бъде ще бъдат посадени нови дървета

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари