Нова опасност край Катуница!

0
Река Чая заплашва да отнесе защитна дига
Река Чая заплашва да отнесе защитна дига Снимка: БГНЕС

Критичният участък се намира само на километър от възстановената подпорна стена в селото.

Нова опасност край Катуница. Придошлата река Чая заплашва да отнесе защитна дига и да залее хиляди декари обработваема земя. Този следобед водата отнесе част от брега. Критичният участък се намира само на километър от възстановената подпорна стена в селото.

Заради продължителните дъждове от два дни коритото на реката е пълно от бряг до бряг. На километър от селото  непочистеното корито отклонява водата и тя бие в стените на защитното съоръжение. На четири места брегът е подкопан, отнесени са десетки дървата. А водата всеки момент може да залее нивите,  притеснява се кметът.

„Брегът започва да пада в реката”, обясни Красимир Юруков, кмет на село Катуница.

За да огледа критичният участък на място спешно пристигна директорът на Напоителни системи. Укрепването на опасния бряг започва още утре.

„В момента организираме и тежката техника пътува насам. Дърветата ще бъдат изкарани и профилът на заливаемата тераса ще бъде  възстановен”, заяви Петко Димов – директор на „Напоителни системи” – клон Марица.

Точно преди два месеца река Чая разруши 100 метра от бетонната стена, изградена за да пази селото от наводнения. За възстановяването й държавата плати 300 000 лева.

Укрепването на новия опасен участък ще отнеме два дни. Притеснението на институциите обаче е реката да не повиши още нивото си, тъй като синоптиците очакват още валежи до края на седмицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари