Максималната възраст за постъпване в армията се увеличава до 40 години

1
Промяната е заложена в Закона за въоръжените сили, който беше приет днес на заседание на Министерски съвет
Промяната е заложена в Закона за въоръжените сили, който беше приет днес на заседание на Министерски съвет

Максималната възраст за постъпване в армията се увеличава. Промяната е заложена в Закона за въоръжените сили, който беше приет днес на заседание на Министерски съвет.

В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на кабинета е тя да се увеличи до 40 години. Мотивите са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза и на ниското заплащане.

Промяната коментира подполковик от запаса Михаил Неделев от град Стрелча.

"Като офицер с над 40-годишен професионален опит в обучението на средношколската младеж от Панагюрище и Стрелча за мен това не е логично, въпреки желаещите под каквато и форма да е", коментира той. Подполковникът е убеден, че промените няма да решат справянето с некомплекта и постигането на желания резултат, а най-вече с мотивирани воини, които да са в състояние да изпълнят всяка поставена задача на командирите. Той припомня българската поговорка „пръчката се вие, докато е млада”.

Мнозина приемат с усмивка решението. Причината е, че част от 40-годишни мъже не са в добра физическа форма и трудно биха се справили с ученията. "Нали не мислите, че това са Рамбовци, които влизат в армията ни. Ще постъпят хора, които не са си намерили друга работа", казват част от противниците на промяната.

Друга промяна в закона, одобрена днес от правителството, предвижда пенсионирани военни да остават до три години на постовете си. Причината е липсата на кадри в армията. А за длъжностите, за които се изисква хабилитация /по чл. 160, ал. 3 от ЗОВСРБ/ и не са упражнили правото си на пенсия - с пет години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари