Китай започва военни учения в района на Тайван

1
Китайските военни заявиха, че ученията са "сериозно предупреждение" към тайванските сепаратисти
Китайските военни заявиха, че ученията са "сериозно предупреждение" към тайванските сепаратисти Снимка: ocacnews.net

Китайските военни заявиха, че ученията са "сериозно предупреждение" към тайванските сепаратисти

Китай започва днес тридневни военни учения около Тайван, съобщи командването на Източния театър на Народноосвободителната армия, ден след като тайванската президентка Цай Ингвен се върна от пътуване до САЩ, предаде Ройтерс.

Китай ще извърши "патрули за бойна готовност", а също учения в Тайванския проток и на север, юг и изток от Тайван "както е планирано", добави в кратко изявление командването, без да посочва подробности.

Китайските военни заявиха, че тридневните учения са "сериозно предупреждение" към тайванските сепаратисти, влезли "в сговор с външни сили".

В сряда Цай се срещна с председателя на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Кевин Маккарти, докато беше в Лос Анджелис. Това разгневи Пекин, който смята Тайван за своя територия.

Тази сутрин тайванското министерство на отбраната на острова заяви, че през последното денонощие е засякло четири китайски самолета в зоната на въздушната отбрана на Тайван, което не е необичаен брой.

След съобщението за ученията тайванското министерство заяви, че ще реагира спокойно, рационално и сериозно, като нито ще ескалира конфликти, нито ще предизвиква спорове. Според ведомството Китай използва посещението на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ като претекст за ученията.

По-късно днес Цай ще се срещне с гостуваща делегация от американски законодатели, водена от Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите.

Китай заплаши с неуточнени ответни мерки, ако срещата се състои.

През август Пекин организира военни маневри около Тайван, включващи изстрелване на ракети, след като тогавашната председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайпе.

Тайвански висши представители казаха, че са очаквали по-умерена реакция за срещата с Маккарти, тъй като тя се състоя в САЩ, но не изключиха възможността Китай да организира още учения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари