Македонците вдигат "Шарена революция"

0
Протестиращите в Македония скандират: Посланието ни е ясно – фашизмът в Македония трябва да спре
Протестиращите в Македония скандират: Посланието ни е ясно – фашизмът в Македония трябва да спре Видео: Нова телевизия

Македония отново на бунт.

Късно снощи Скопие се превърна в арена на масови протести и сблъсъци. Повече от 20 000 души излязоха на улицата с искане да се разследват случаите на корупция в страната и за провеждането на честни избори, показа Нова телевизия.

Полицията и спец - частите в Македония в готовност да потушат нови бунтове. Демонстрантите разбиха прозорците на Министерството на правосъдието и го заляха с разноцветни бои, след което със запалени факли се отправиха към сградата на Събранието на Македония.

Там полицията спря протестиращите, които се опитаха да съборят паметника на Прометей в парка срещу парламента.

Под егидата на ЕС, македонските политически партии се съгласиха да свикат предсрочни избори, както и специален прокурор да разследва обвиненията към бившия премиер Никола Груевски и приближените му.

В началото на април президентът помилва десетки политици, замесени в аферата с подслушването, което предизвика всекидневни протести на опозицията и задълбочаване на политическата криза. 

Протестът се нарича „Шарена революция”. Защото не носи цветовете на някоя политическа партия, а е на цяла Македония.

Шарени станаха и фасадата на министерството на правосъдието и сградата на парламента. Протестиращите се бяха запасили с достатъчно боя от различни цветове.

Протестираме вече 70 дни. Това, което правим сега беше наречено „Цветна революция”. Всички ние имаме едни и същи искания, на които правителството не реагира. Губим вече търпение и няма да чакаме още дълго”, коментира протестиращата Мая Мараканин. 

Протестът е срещу прикриване на корупцията от управляващите. Както и срещу разхищението на държавни пари. Затова протестиращите се опитаха са съборят паметника на Прометей в центъра на Скопие. Хората го смятат за безсмислен, построен за необяснимо много пари и символ на разхищение. Паметникът оцеля, а полицията разгони протестиращите. 

Посланието ни е ясно – фашизмът в Македония трябва да спре. Борим се бъдещето на децата ни, борим се за демокрация и за човешки права”, казва протестиращият Ванко Занев. 

Управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ обвинява Шарената революция, че е финансирана отвън. Медиите, близки до властта, наричат протестиращите "соросоиди", въпреки че не е ясно каква роля може да има американския милиардер. В социалните мрежи се появиха записи от колона от десетки автобуси. Според управляващите тя показва, че митингът е организиран от Социалдемократите, които са докарали хиляди хора от провинцията. Дори срещу заплащане.

Протестът свърши, но проблемите остават. Вече стана повече от година, откакто политическите партии в Македония подписаха споразумението от Пържино под контрола на Европейския съюз. Премиерът Груевски наистина подаде оставка, но останалите елементи от споразумението, като разследване на заподозрените в корупция политици и провеждането на избори, така и не могат да се изпълнят.  

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари