Магистралата Русе - Велико Търново ще се забави!

0
Реализацията на самата отсечка на практика ще я свърже с магистрала "Хемус", с което тя има вероятност да стигне до Русе
Реализацията на самата отсечка на практика ще я свърже с магистрала "Хемус", с което тя има вероятност да стигне до Русе

Проектирането на ново трасе, което да свързва Русе и Велико Търново с автомагистрала ще се забави Причините са в промени в обществената поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура", съобщи Topnovini.bg.

Според заданието за изработване на идеен проект за Автомагистрала "Русе - Велико Търново" трябва да се проучат минимум три възможни ситуационни варианта по нов терен извън трасето на съществуващия път I-5.

Сравнението на вариантите трябва да включва технико - икономически аспект – като се ползват данните от проектната разработка, включително изводите посочени в раздел „Транспортно – експлоатационни разходи” и екологичен – като се ползват данните, препоръките и изводите посочени в раздел "Опазване на околната среда". Задължение в тази част е да се отчете и необходимостта от отчуждаване на земя – по размер на засегнатата площ, по брой имоти, по вид собственост, по вид територия и по предназначение, по стойността на обезщетенията и вноските за промяна на предназначението.

Прогнозната стойност на всички предвидени по обществената поръчка дейности, които според първоначалния вариант следваше да се извършат за срок от 120 дни, е 1 250 000 лв. без ДДС. Оферти или заявления за участие по нея трябваше да се приемат до 7 май 2015 г.

От АПИ обаче са изменили част от условията, като са дали повече време за кандидатстване - до 21 май т.г. Наред с това срокът за изпълнение на поръчката е удвоен от 120 на 240 дни.

Реализацията на самата отсечка на практика ще я свърже с магистрала "Хемус", с което тя има вероятност да стигне до Русе преди първоначално определената й за крайна точка Варна.

Това отваря сериозна възможност магистралата Русе - Велико Търново да получи финансиране по плана "Юнкер", след като България е заявила пред Брюксел проекта като приоритетен, става ясно от публикувани документи на ЕК. Концесия и заем са другите варианти за финансиране, заяви още през април Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари