Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Лобистки поправки на Пламен Нунев и компания ще позволят на хора с присъди да стават охранители

4
Намалява се и изискваната образователна степен за изпълнителите на частна охранителна дейност
Намалява се и изискваната образователна степен за изпълнителите на частна охранителна дейност Снимка: ГЕРБ

Лобистки поправки на Пламен Нунев и компания позволиха на излежали присъди и хора с основно образование да стават охранители

Парламентът прие днес на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност, с които се разрешава на частните охранителни фирми да използват подизпълнители.
Освен това се дава право и лица,, осъждани за умишлени престъпления от общ характер, но са реабилитирани, да могат да получават лиценз за частна охрана. Намалява се и изискваната образователна степен за изпълнителите на частна охранителна дейност. Досега те трябваше да притежават завършено средно образование, а сега ще им е нужно само основно.

Измененията са внесени от Пламен Нунев и група народни представители и бяха одобрени на първо четене със 77 гласа "за", 25 "против" и 2 "въздържал се".
БСП и ДПС определиха законопроекта като лобистки и изразиха притеснения от някои от предложените текстове.

И със сигурност е точно така – депутатът от ГЕРБ и защитник на законопроекта Маноил Манев е от създателите на частния Колеж за охрана и сигурност. За никого в Русе не е тайна връзката на Пламен Нунев с охранителната фирма Щит, която от години поема повечето обекти държавна собственост и сгради на бизнеспартньори на ГЕРБ в града и самия Нунев.

Бурен дебат предизвика предложението реабилитирани за престъпления по Наказателния кодекс да могат да правят охранителни фирми и да им се издава лиценз.

"Това означава хора, осъждани за куп престъпления като рекетьорство, убийства, наркопласьорство да могат  легално да влязат в охранителния бизнес. 90-те години имаше сума ти лица, хора рекетирали и трошили ръце, организирали побоища. Сега като са им изтекли присъдите им отваряме вратата към легалния бизнес", обясни от трибуната на парламента Иван Иванов от БСП. ДПС също се обяви против предложенията на ГЕРБ.

Спомнете си за Георги Енев, който ограби инкасо автомобил. Неговата присъда изтича и сега той  ще може да стане охранител и да пази банки, атакува управляващите и социалистът Тодор Байчев.

Автор: Иван Колев
(Автор: Иван Колев - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари