Ликвидацията на болницата в "Овча купел" е абсолютно безобразие!

0
Най-абсурдното е, че институции в България  „помагат”  на тези коварни планове
Най-абсурдното е, че институции в България „помагат” на тези коварни планове

Престъпление е да унищожим успешна болница със 70-годишна история и минерална вода с изключително лечебни качества.

Това заяви  наскоро директорът на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация Йордан Иванчев в интервю за БГНЕС, след като стана ясно, че Министерство на здравеопазването тласка болницата към ликвидация.

В нарушение на интереса на болницата, чийто принципал е здравното министерство, неговото ръководство отнема минерални извори в “Горна баня” и “Овча купел” и прилежащите им сгради, за да ги предостави безвъзмездно на Столична община. Решението се взима в момент, в който министърът на здравеопазването Николай Петров е в болнични. Замества го в момента Лидия Нейчева, която е фармацевт.

 МЗ стартира процедура по намаляване на капитала на НСБФТР, с което се отнема собствеността на три имота на лечебното заведение в кв. “Горна баня” и минералната баня в “Овча купел”. На 6 септември т.г. неизвестни предизвикаха пожар в изоставената баня, която е Паметник на културата. Така здравното ведомство взима страната на Столична община, която от началото на века се опитва да придобие имотите на болницата. В началото на тази година общината успява да издейства решение на втория кабинет “Борисов”, с което имотите да й бъдат прехвърлени, за да кандидатства по европейска програма.

Замразяването на средствата от Европейския съюз, обаче, замразяват плановете на общината. Така се стига до сегашната  ситуация, в която МЗ предпочита да предостави безвъзмездно на Столична община апетитни имоти, вместо да ги възстанови и да осигури условия за предписаното  лечение на нуждаещите се.

При това става дума за една от малкото болници в България, която се развива, не е получавала нито субсидии, нито помощ или парични средства през последните десетина години и е с положителен баланс на сметките, т.е. не само не е на загуба, а печели.

Кой иска да се ликвидира болницата?

За интереси, свързани с апетитните имоти на болницата, сочи фактът, че сградата е оставена да се руши, от години се водят нескончаеми дела между Софийска община и ръководството на болницата. „Но за съжаление на някои хора болницата досега печели всички дела. Имаме и документално терените, сградите – всичко е собственост на тази болница, заявява Иванчев.

Директорът получил  на 21 септември т.г. решението, протокол на едноличния собственик - МЗ, че е взело решение капиталът на болницата да бъде намален от 543 000 на 89 130 лева. „Това означава, че почти всички активи на болницата са прехвърлени безвъзмездно на Столична община. Този протокол ни задължава да извършим действията, за да се осъществи това нещо – да има нов собственик, т.е. Софийска община. МЗ ни нарежда с този протокол да предприемем нужните действия за процедурата по прехвърляне на тези имоти”, твърди Иванчев.

След този документ ръководството трябва да прехвърли на Общината парка, балнеолечебницата и двата имота в квартал Горна баня. Това са приблизително 90% от всички капитали на болницата.

Реално болницата ,предполагам, ще може да функционира известен период от време. Но при положение, че целият капитал е сведен до под 90 000 лева, това ще бъде изключително кратък срок. Говоря за месеци”, констатира Иванчев.

Вълната от недоволство спрямо грубото погазване на правата на болницата в „Овча купел” и на възможността софиянци да загубят възможността да се лекуват в нея  още не е заляла публичното пространство, но причината за това е в оскъдната информация по медиите. Вероятно и това ще стане.

БГНЕС  ви предлага днес  гледната точка на две уважавани личности, които взеха категорично отношение по казуса:

Проф. Станка Маркова, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи:

Спомням си , че нездравият интерес към  терена , сградите и паркът на  Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация не е от вчера. Дори, струва ми се, бяха правени опити те да бъдат приватизирани във времето с помощта на няколко поредни министри на здравеопазването. Този изключително ценен имот с минерална вода е апетитна хапка за комерсиални интереси. Те ще бъдат представени пред обществото в много привлекателен образ, но съм сигурна, че няма да задоволят потребностите на обикновените болни  хора, които досега се ползваха от услугите на тази болница.

Аз лично познавам над 100-тина българи, които са били на лечение в специализираното болнично заведение и които са много доволни от отношението на лекарите, на сестрите , от грижите, положени за здравето и лечението им. През лятото самата аз ползвам басейна с минерална вода, който е в един разкошен парк, а там през този сезон идват много софиянци заради близостта до центъра на града,заради достъпността и удобния транспорт до там. Мислила съм си, че е нормално в този обект от особена важност да се инвестират средства, за да бъде още по-привлекателен за болните хора.

Не бива да сме крайни, няма лошо да се прехвърли собственост, ако болницата остане със същите функции, каквито има сега, и ползваните здравни услуги да са по джоба на обикновените хора. Бихме допуснали тя да бъде общинска, може да бъде дори и частна, като  остане да работи със Здравната каса, но като знаем безкрайните апетити на заинтересованите да печелят от влошеното здраве на хората, съм по-скоро скептична. Случаите са навсякъде около нас, да не изброявам…

Имам съседи ,които са трудно подвижни и не могат да си позволят финансово да пътуват до известни санаториуми за рехабилитация, та точно за такива хора като тях е болницата в „Овча купел”. Ако я няма, какво ще правят болните с ниски доходи? И ако някои среди са решили да правят пари от преструктурирането на социалното  здравно заведение, това ще бъде едно ограбване на столицата откъм възможност да даде  шанс за рехабилитация  на  самотни, възрастни хора, на граждани  с ограничени доходи.

За мен ще бъде престъпление, ако- независимо кой и как ще придобие болницата , банята с минерална вода и парка- се ликвидират функциите й.

Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация е уникална  за страната, а ако попаднете в парка имате чувството, че това не е София , а истински курорт. Твърдя, че този обект наистина се нуждае от инвестиции, макар че там имаше основен ремонт, но говоря по-скоро за разширяване на обхвата на здравните услуги, на реставрация на сградата на банята  и на вложения в поддържането на парка. Но най-важното за мен е да не се лишават софиянци от място, където да провеждат евтино водолечение и рехабилитация.

Болницата в „Овча купел” е едно богатство за София- трябва да се преборим нечии апетити да не го направят недостъпен, луксозен СПА център, до който право на ползване ще имат само онези с дебелите портфейли и пълни банкови сметки.

Проф. Духомир Минев, председател на "Европейската анти-бедност мрежа – България":

В тъжната история на специализираната болница в „Овча купел” като в капка вода е отразена цялата голяма драма, наречена Български преход.

Тук се забелязват мераците за приватизиране, бих казал- за присвояване, на едно национално богатство, което няма нищо общо с бъдещите й собственици, които и да са те. И тези мераци са се активирали, защото болницата е действаща и ефективна. Такива случаи у нас има безброй. На второ място- виждаме как се включва една широка система от участници, за да се извърши тази промяна.

Като се започне от най-високото ниво- министерството на здравеопазването и се стигне до Софийска община. Има, според мен, очевидни съгласувани действия. Прехвърля се собственост, измислят се разни претексти, уж щели да се използват европейски средства- аз лично не вярвам в това обяснение.  Защото проектът, който са имали пред вид е до такава степен измислен , фалшив и безсмислен, че не виждам как би могло това да стане, колкото и да е рехав контрола от  Европа. Някакъв Център по музеология искали да правят- дори само това име може да накара брюкселският чиновник да се спука от смях.

След това се оказва, че няма да има такова финансиране , но  никой не може да разбере защо изведнъж общината е започнала да изпитва такова голямо влечение към музеологията. И то, забележете, по каква оперативна програма са имали идея да осъществят проекта- „Наука и образование за интелигентен растеж”.  Само чуйте как звучи:  за да преобразуват една болница в Център по музеология щели да ползват пари по ОП” Наука и образование за интелигентен растеж”?! И няма нищо за учудване, че не е станало…

И какъв ще бъде крайният ефект, питам? Погледнете днешното състояние на болницата- ръководството й е намерило някакъв начин да се оправя, няма дългове като други лечебни заведения, изглежда има широк достъп на хората,работи се на приемливи цени, до голяма степен изпълнява и социални функции. И сега всичко това трябва да се унищожи, да се ликвидира, за да се направи някакъв висококласен СПА център или нещо подобно, с ограничен достъп, за хора с доста над средните финансови възможности. При това- на място с прекрасни природни дадености и лечебна минерална вода!

Имаме тук и друг важен елемент от прехода- за достигане на целта се използват  такива „подходи” като палеж, особено „модерен” напоследък.  За да запалиш сграда, обявена за паметник на културата, се изисква много специфичен манталитет. Сещате се какъв, нали?

Има и решение, окончателно, на съда , но… никой явно не го спазва.

И ето това е, което ни доведе до там, където сме.

Изумителното е, че тази тенденция все още продължава…

Най-абсурдното е, че институции в България  „помагат”  по един или друг начин на тези коварни планове. Така те стават съучастници и в никакъв случай - пазители на обществения интерес.

Изводът е само един: абсолютно безобразие!

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари