Личните лекари ще могат да отписват пациентите си

0
Министерството на здравеопазването обмисля за пръв път да даде възможност на личните лекари да отписват пациенти от листата си
Министерството на здравеопазването обмисля за пръв път да даде възможност на личните лекари да отписват пациенти от листата си

Министерството на здравеопазването обмисля за пръв път да даде възможност на личните лекари да отписват пациенти от листата си.

Това ще става, ако пациентът отправя заплаха за живота на лекаря или пък доверието помежду им е разрушено, съобщи clinica.bg, позовавайки се на работен вариант на новия стандарт по "Обща медицина".

Окончателният проект на документа ще е факт на 15 май и тогава ще е ясно ще остане ли промяната в него. От години общопрактикуващите медици настояват да имат право също да се отказват от агресивни пациенти, така както самите пациенти могат да сменят личния си лекар два пъти годишно. Досега нямаше подобен регламент, тъй като неминуемо ще се появи категория пациенти, които никой не иска и които биха останали без достъп до системата. Не е ясно и как ще се реши въпросът при кого да отиде отписаният пациент или как ще се гарантира, че лекарите няма просто да си подбират пациентите. 

Новият стандарт предвижда също лекарят да има право да откаже преглед, когато липсват условия за изпълнението на неговите професионални задължения. Това обаче не се отнася до оказване на медицинска помощ при спешни случаи на територията на лечебното заведение, на която се намира практиката му.

Предвиждат се и облекчени условия за преглед на деца от 7- до 14-годишна възраст. В текстовете е посочено, че когато детето има нужда от преглед, а родителят или попечителят са възпрепятствани да присъстват, то лекарят оказва медицинска помощ на пациента, като уведомява родителя или попечителя по телефона или чрез детето, за да се явят в амбулаторията за подписване на амбулаторния лист.

Личният лекар оказва медицинска помощ в домашни условия, когато пациентът е със заболявания, които ограничават движението му в рамките на леглото или стаята и го поставят в невъзможност за транспортиране до амбулаторията. В тази група попадат и терминално болните, уточнява стандартът. В правилата за съхранение на медицинското досие на пациента пък е записано, че индивидуалните медицински записи на хартиен носител съдържат документи с давност 3 години от създаването им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари