Остър недостиг на лични лекари и педиатри

2
Родители все по-трудно намират кой да поеме грижата за здравето на децата им
Родители все по-трудно намират кой да поеме грижата за здравето на децата им

Родители все по-трудно намират кой да поеме грижата за здравето на децата им

Криза и недостиг на лични лекари, особено педиатри. Предупреждението идва както от работещите в системата, така и от родители, които все по-трудно намират кой да поеме грижата за здравето на децата им. Проблемът засяга цялата страна, но има райони, в които ситуацията е критична.

Според данните на Здравната каса - едно джипи в Кърджали, например, има средно по около 3200 пациенти. Именно там има най-голяма липса на специалисти. Сериозен недостиг има и в Разград, Търговище и Бургас. За сравнение - в столицата едно джи пи средно се грижи за 1700 пациенти, макар да има доктори и с в пъти повече записани.

Най-малък среден брой пациенти имат личните лекари в Плевен - по 1300 души.

Практикуващите лични лекари в страната са около 3783, отчитат от Здравната каса, което е крайно недостатъчно. Педиатрите в извънболничната помощ са още по-малко - едва 550 за цялата страна, сочат данни на лекарския съюз.

Младите медици и в двата случая са малко. Така, на практика се оказва, че дори и за новородените бебета намирането на лекар става все по-трудно.

Д-р Захаринка Гочева е сред натоварените лекари. Казва, че работата с деца е специфична - бебетата се преглеждат всеки месец. „Като джипита остават само общопрактикуващи лекари, които не винаги имат достатъчно добра подготовка, за да работят с деца, затова просто отказват да записват“, казва тя, цитирана от bTV.

От здравната каса напомнят, че пациентите имат право свободно да избират личния си лекар. При евентуален отказ на общопрактикуващия лекар да запише дете в пациентската си листа, родителите могат да се обърнат към съответната районна здравноосигурителна каса.

„Не се отпускат места за педиатрия, не са добри условията, при които се работи, най-ниско платените клинични пътеки са в педиатрията. Как очакваме да има педиатри?“, казва д-р Гочева.

Проблемът все повече ще се задълбочава, защото според данни на лекарския съюз едва около 10 на сто от личните лекари са на възраст под 50.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Лекар
    Лоши условия и ниско заплащане,така ще бъде,ще бягат всички,да ги лекуват,учителите,нали са с огромни заплати?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари