Лекари мамят с фалшиви ваксини за морбили

0
Глобени са също родители, отказали да имунизират децата си
Глобени са също родители, отказали да имунизират децата си

Регионални здравни инспекции съставиха 125 акта на общопрактикуващи лекари за отчитане на ваксини, без те да бъдат реално поставени, съобщиха от здравното министерство.

Съставени са и 21 бр. на други служебни лица (служители в детски градини и учебни заведения) и на родители, отказали провеждане на имунизации на децата им (6 бр.).

"Още с регистрирането на първите случаи в страната, МЗ предприе незабавни действия за ограничаване епидемичното разпространение на морбили на територията на страната чрез РЗИ, част от които са приоритетно обхващане от ОПЛ на неимунизирани лица и лица с непълен имунизационен статус на възраст от 13 месеца до 18 години с една доза комбинирана ваксина МПР; стриктен контрол, произтичащ от Наредба № 15 за имунизациите в Р. България на разходването и приложението на всяка доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и по отношение документирането на проведените имунизации, а именно вписване на данните за проведени имунизации в утвърдени образци на документи", съобщават от министерството.

За констатирани нарушения и неизпълнение на разпоредените мерки от страна на Министерство на здравеопазването по време на извършените проверки от РЗИ в четирите най-засегнати области (Софийска, Кюстендилска, Благоевградска и София-град) са предприети административно-наказателните мерки.

"От проведени лабораторни изследвания за наличие на антитела срещу останалите два антигена, съдържащи се във ваксината в НРЛ „Морбили, паротит и рубеола“, НЦЗПБ на заболели от морбили деца, с отразена извършена имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от ОПЛ се установи, че част от пробите са с отрицателен резултат за наличие на антитела срещу паротит и рубеола", казват още от здравното ведомство.

"Този факт дава основание да се провери достоверността на данните за проведени имунизации от ОПЛ, като на последното заседание на Националния съвет за контрол на морбили бе взето решение, одобрено от ръководството на МЗ, за информиране на РЗОК и БЛС за резултатите от лабораторните тестове срещу паротит и рубеола при заболели от морбили деца за предприемане на действия по компетентност. Проведените изследвания са на деца от пациентските листи на различни общопрактикуващи лекари от Софийска област", съобщават още те.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари