РЗИ - Русе: Има отлив от задължителните ваксини

2
За да се постигне масов имунитет срещу дадена болест, е нужно имунизационният обхват да е 95%
За да се постигне масов имунитет срещу дадена болест, е нужно имунизационният обхват да е 95%

За да се постигне масов имунитет срещу дадена болест, е нужно имунизационният обхват да е 95%

Заради Ковид-пандемията и необоснованият у хората страх от ваксини, се наблюдава отлив от задължителните имунизации, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Русе по повод Европейската седмица на имунизацията, която преминава под мотото „Всяка доза има значение“.

В инициативата се включиха представители на Областната администрация, общопрактикуващи лекари и здравни медиатори. Според екипа на РЗИ по-добре обхванати са бебетата, които още с раждането си получават първите дози защита срещу туберкулоза и хепатит В. Пропуски обаче има при реваксинациите и в случаите, при които семействата заминават да живеят в чужбина.

Припомняме, че за да има ефект имунизационният обхват срещу един или друг вирус, то той трябва да е поне 93%. Оптималната стойност е 95%, за да се постигне масов имунитет, който да позволи хората, които са противопоказани за имунизация, също да не се разболяват, а не само да са защитени имунизираните.

Пандемията не се е отразила на имунизацията за хепатит В, тъй като тя се прави в болницата веднага след раждането и на 12 години, уточниха медиците. Лекарите отчитат и не много голям интерес към имунизацията на момичета за рак на шийката на матката, но в случая ваксинацията е препоръчителна, а не задължителна. Лекарите призовават и родителите, и гражданите да се възползват от предлаганите ваксини, защото те остават най-доброто средство за защита от заразни и опасни заболявания.

Благодарение на ваксините полиомиелитът в световен мащаб е намалял с 99% от 1988-а насам. Две дози от ваксината срещу морбили осигуряват защита от заболяване и свързаните с него сериозни усложнения при почти 100% от имунизираните. Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекцията и развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинен от вируса.

Колкото до ракът на маточната шийка, то това е четвъртото по честота раково заболяване при жените в световен мащаб. Почти всички случаи на рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломни вируси /HPV/ и могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация. Ваксината е най-ефективна през целия живот, ако се приложи на момичета на възраст между 9 и 14 години.

Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск от развитие на усложнения или дори фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксини. Ваксините могат да предпазват и от бактериални инфекции, причинени от Стрептококус пневмоние и Хемофилус инфлуенце, а това предполага и че ще се намали употребата на антибиотици и по този начин се намалява опасността и от развитие на антимикробна резистентност.

Също така жените трябва да се добре запознати с риска от заразяване с рубеола на плода по време на бременността и преди да забременеят да се сигурни, че имат приложена ваксина срещу рубеола.

Реимунизациите срещу дифтерия и тетанус в зряла възраст са необходими за осигуряване на защита през целия живот.

Връщайки се отново на темата, свързана с Ковид-19, то трябва да отбележим, че общият брой на поставените дози ваксини срещу заболяването в региона е 134 995, а хората със завършен имунизационен курс са 58 934. Поставените бустерни дози пък са над 28 000. На фона на преброяването през 2021-а, когато бе обявено, че населението на областта е 193 483 души, то това означава, че близо 70% от всички русенци имат поне една доза срещу заболяването или над 30% са със завършен имунизационен курс, при условие че приемем, че всички имунизирани в региона са жители на областта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    11
    Гост
    до 6; Остава и доматопроизводителите да искат държавата да им наплати непродадените домати.
  • 3
    10
    прав си гостенино
    в смъртните им актове пише - причина за смъртта -ковид ваксина, сега ще пишат и производителя на ваксините! иначе си много прав, знаеш ли колко народ вече си отиде ваксиниран за вариола?!?
  • -2
    9
    да живее
    бгмама, най-научния сайт в света и околните галактики
  • 4
    8
    До 7-мия ковид-идиот:
    То и 90-95% от населението по света вярват я в Иисус, я в Мохамед, я в Буда, я в Шива, ама сляпо „вярващите“ във *ваксините* не останахте много, нещо започнахте да намалявате... Но както се казва: колкото повече ваксъри, толкова по-малко ваксъри! Тик-так, тик-так, тик-так!
  • -4
    7
    Все пак..
    25 процента вярват, че Земята е плоска. Какво остава за другото.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари