Лъснаха далавери на Петър Москов

0
Няма да познаете за какви пари става въпрос, но сигурно ще познаете, че комисионната ще отиде при… министър Москов
Няма да познаете за какви пари става въпрос, но сигурно ще познаете, че комисионната ще отиде при… министър Москов

Автор: Антони Пенков

От Министерство на здравеопазването служители започнаха масово да роптаят и да пускат отпуски, за да се скрият от предстоящите разкрития на Сметната палата, чиято проверка предстои в най-скоро време. Напрежението е свързано с обществените поръчки за усвояване на останалите средства от ОП Регионално развитие. Тези поръчки са под контрола лично на министър Москов и неговите указания са задължителни за всички участници в комисиите по търговете. Те са наясно, че начинът по който се организират поръчките е нагласен, така че да се облагодетелстват едни и същи фирми, пише АЛАРМА.

Притеснените служители ни предоставиха и конкретна информация за тази „малка“ далавера. От приключените осем процедури за медицинско оборудване на обща стойност около 60 млн.лева, най-много са спечелили пет фирми, близки до Москов, както следва:

петър москов

„Вега медикал“ за 9 млн. лева;
„Молекулар солушън“ за 14,500 млн. лева;
„Техномедикал“ ЕООД за 7,200 млн. лева;
„Булмед инвестмънт“ АД за 16,600 млн. лева;
„Глобъл мед“ за 3,400 млн. лева.

И ето какво се крие зад тези фирми.

„Вега медикал“ и „Глобал мед“ са компании свързани с г-н Янко Иванов, което е видно от схемата която прилагаме от търговския регистър. В същото време „Вега медикал“ и „Глобал мед“ участват като конкуренти по позиции 3 и 5, в общ. поръчка с предмет „Доставка на мед. оборудване и апаратура по проекти част от СРИП, програма финансирана от ОП „Регионално развитие“ 2007 – 2013г. Обаче конкуренцията е фиктивна, защото и двете фирми оферират апаратура на френската компания „Маке“, но само едната от тях е оторизиран дистрибутор и това е „Вега медикал“. Точно тя е отстранена от участие при предишното управление, поради непредставяне на необходимите тръжни документи. И точно позиции 3 и 5 бяха обект на обжалване и заради това зам. министър Пенков е наредил тяхното спиране. Обаче министър Москов възобновява търга и отменя заповедта на зам. министъра си. Така според спецификацията в търга се допуска само един продукт и „Вега медикал“ участва в търга формално, за да създаде фиктивна конкуренция. Това е един добре изпипан похват за леко заобикаляне на закона.

петър москов

Другите участници са направо уникални.

„Булмед инвестмънт“, която печели две позиции от търга за 16,000 млн. лева е създадена през 2013 г. и няма никакъв опит, нито оборот от дейността си до момента, до който сключва този договор. Очевидно това е фирмата, която е създадена точно за тази сделка и точно за усвояването на тези „скромни“ пари. Същата история е и при „Глобал мед“, която за последните три години от регистрацията си, практически няма дейност и съответно приходи от нея.
До тук нещата са съмнителни, но когато се заровихме замириса яко на гнило. Ето какво още излезе на повърхността.
Всички изброени компании печелят поръчките с максимален брой точки и с най-висока цена, която е подозрително близка до бюджета на търга. На всичкото отгоре повечето от процедурите са с един участник, или в редки случаи, когато има и втори, той е отстранен на ниво разглеждане на техническото предложение. Става още по-страшно и миризливо, защото се оказва, че минималните технически изисквания допускат участие на повече от един производител, но методиките на оценка са направени така, че да облагодетелстват технологията само на един производител.

И ето накрая какво се получава:

По позиция 4 от общ. Поръчка ОАП № 00080-2015-0010 по СРИП, „Доставка на ядрено магнитен резонанс – 3 Тесла“ за МБАЛ Св. Марина в гр. Варна /където положението се дирижира от Красимир Иванов, човек на Иван Костов, чийто брат Янко Иванов е екссъдружник на Цветан Василев в КТБ. „Братята“ и най-вече Янко Иванов бе един от спомоществователите на кандидат – кмета на „реформаторите“ във Варна Чавдар Трифонов/ с бюджет 3,100 млн. лева, се допускат трима участници. Според критериите от методиката за оценка – К2.1. мин. дебелина на среза при 2D и К2.2. Дължина на на гентрито / по оста на тунела / в см. Е ясно, че се облагодетелства продукта на фирма Сименс. Според методиката, първият по тези показатели получава 20 точки, вторият 10 точки , а третия 3. Така първият ще спечели, дори с два пъти по-висока цена. Така общо четири процедури са спечелени от оборудване на фирма „Сименс“, а нейни дистрибутори са „Вега медикал“ и „Молекулар солушън“.
Защо ли така се получава, уважаеми министър Москов?! Тези всички факти за заобикаляне на закона за обществените поръчки нееднократно бяха известявани публично и от проф. Генчо Начев, който е безспорен експерт в тази област.

Нашите консултанти ни насочиха и към друга още по-печеливша схема на министър Москов. Всички помним скандала с дарените пет и шест валентни турски ваксини. Според министъра те щели да се използват за резерв и реимунизация на възрастни. Браво на Москов! Но това, което не знаем, че за тези ваксини България плаща на Турция в стока и тази стока е ваксина срещу туберкулоза – БЦЖ, която се произвежда от „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, като канадска компания има договор за ексклузивитет на продажбите за 10 години.

В този договор се съдържат и клаузи за не конкуренция, като неустойките са огромни. На всичкото отгоре цената на тези ваксини, които отиват в Турция е три пъти по-нисък от производствената им стойност. Така разликата, която се получава и влиза в нечии джоб се изразява в десетки милиони лева.

И защо правим тази сделка с Турция? Отговорът е прост, защото посредник по нея е същият, който е посредник и по сделката за закупуване на апарати за вземане на пръстови отпечатъци за идентификация на пациентите в болничните заведения, работещи със здравната каса. Този същият посредник и дистрибутор на медикаменти и медицинска техника е в преки контакти лично с министър Москов и поради това е така силно промоцирана поредната глобална простотия в МЗ, а именно да идентифицираме пациентите по отпечатъци.

Става дума за приблизително около 50000 устройства, за всички които работят със Здравната каса.

Няма да познаете за какви пари става въпрос, но сигурно ще познаете, че комисионната ще отиде при… министър Москов. Да не калкулираме към това договора за поддръжка, софтуер и др. Не си заслужава за някакви си дребни суми да се тревожим излишно.

Всички документи тук:

MO1, MO2, MO3, MO4, MO5, MO6, MO7, MO8, MO9, MO10, MO11, MO12, MO13

Източник: АЛАРМА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари