Край с практиката до селата да се пускат пратки само по име

3
Вече трябва  да се изписва и точния административен адрес
Вече трябва да се изписва и точния административен адрес

Невероятен брой пратки на изпращачи от България изчезват на година.

Те са над 9000 за 12 месеца, това сочи статистиката на националния пощенски оператор „Български пощи“ ЕАД, пише „Телеграф“.

От дружеството не уточняват каква част от пратките са тези 9000, позовавайки се на търговска тайна и нежелание да разкриват позиции пред конкурентите си от частните пощенски оператори. „През мрежата на дружеството ежегодно минават милиони вътрешни и международни пратки“, бяха в този смисъл лаконични от държавните пощи.

Рекламации

За 2019 г. в дружеството са регистрирани 9186 бр. основателни рекламации за изгубени пратки и за всички тях са изплатени полагащите се обезщетения. Само 51 от тях са изгубени на територията на България, а 9135 са изчезнали по вина на чужди пощенски администрации, уточняват от държавните пощи. Според тях повечето пратки се губят извън територията на България, като изплащаните обезщетения на подателите се покриват от пощенските администрации на съответните страни. „Телеграф“ поиска от държавните пощи статистиката именно за 2019 г., тъй като, както изданието писа, заради пандемията през 2020 г. пощенските услуги претърпяха сериозен срив с големи намаления на броя пратки по целия свят. Въпреки това от държавното дружество все пак изтъкнаха, че „в резултат на предприетите мерки от ръководството на „Български пощи“ броят на основателните рекламации през 2020 г. е намалял значително в сравнение с тези за 2019 г.“. Намалението в действителност е огромно, като в годината на пандемията основателните рекламации за изгубени вътрешни и международни пратки са били едва 521. За всички тях са изплатени обезщетения.

Проверки

За всяка постъпила рекламация за вътрешна или международна пратка се прави индивидуална задълбочена проверка съгласно вътрешните или международните нормативни документи. При установяване на нередности същите своевременно се отстраняват. Пощите предлагат допълнителната услуга "обявена стойност" за вътрешни и международни пощенски пратки. Всеки клиент може да се информира за стойността, която може да обяви за своята пратка в зависимост от държавата, за която същата ще бъде изпратена, съветват от дружеството.

Недоставени

От 3 до 5% от приетите вътрешни пратки за 2020 г. не са доставени на получателите и са върнати на подателите поради сгрешени адреси или невъзможност да бъдат предадени на получателя. Причината най-често е некоректно адресиране чрез непълен адрес. В много случаи не са изписани всички детайли от адреса – липсва вход, апартамент или номер на улица. В случай че адресът е непълен и пратката не може да се достави, тя се връща на подателя. Върнати и приети обратно от подателя са обаче само около 25% от неполучените пратки. Останалите 75% са били предадени за унищожаване.

Унищожаване

Недоставените пратки на подателите се унищожават съгласно общите условия на договора с потребителите на универсалната пощенска услуга. До унищожаване обаче се стига само след като измине една цяла година от неуспешната доставка. След като този период измине, за пратките се съставя комисия, която разглежда и преценява всеки един случай. В крайна сметка писмовните пратки се унищожават чрез шредери (б.р. - машина за нарязване на хартия), а останалата след това хартия се третира съгласно Закона за управление на отпадъците.

„До дядо на село“ вече не може

Добре познатата от миналото практика писмовни и колетни пратки до села и малки градчета да се адресират само по име без адрес (например Дянко Иванов, с. Черешово, Русенско) вече не е приложима, пише „Телеграф“. Причината е, че поради намаляването на населението в много населени места и реорганизацията на пощите местните пощальони, които познаваха всеки човек в селото лично, са заменени от междуселищни пощальони. Ето защо от „Български пощи“ съветват всички изпращачи да изписват име и точен административен адрес на получателя, за да бъдат сигурни, че пратката ще стигне до получателя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари