Край на "голямото четене" по делото КТБ

1
Делото тръгна по същество
Делото тръгна по същество Видео: БГНЕС

Приключи “голямото четене” на заключителната част на обвинителния акт по делото КТБ, предаде репортер на БГНЕС.

След като влязоха в сила промените в НПК, съдът прецени, че преустановява четенето. Делото продължи по новата разпоредба с доклад на председателя на състава и изложение на прокуратурата.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев каза пред медиите, че след измененията в НПК законът е категоричен, че процедурата е следната: доклад на съдията и изложение от прокурор. "Според нас е категорично ясно, че делото трябва да продължи по този способ", каза той преди съда да обяви решението си.

"Българската прокуратура не се страхува от процеса по същество, не се притесняваме от доказателствата, които сме събрали в досъдебната фаза. Не се притесняваме от работата си. Ако това беше така, ако имаше някакви проблеми, защитата и подсъдимите щяха да искат спешно процесът да тръгне. Те правят всичко възможно процесът да се забави доста във времето. Вероятно разчитат да се реши с някакви извънправни способи", заяви той. На въпроса какви са те, Гешев каза, че са различни. „Смята на политическата обстановка, смяна на длъжностни лица. Нещо да се промени. Чакат нещо да се промени, защото по това дело нямат шанс на база на събраните доказателства. Чакат някакво случайно събитие", заяви зам.-главният прокурор.

Това са глупости. Това само потвърждава, че става дума за политически процес“, каза адвокат Константин Симеонов пред медиите. Той заяви, че не се притесняват от процеса. Единственото, което искат е да се спазва закона.

Защитата защитаваше в залата тезата, че новоприетата норма има действие занапред. Съдебният процес е започнал при старата редакция. От май месец 2018 г. по делото се чете диспозитива на обвинителния акт.

Припомняме ви, че на 20 юли 2017 г. Специализираната прокуратура внесе обвинителен акт по досъдебното производство “КТБ”. Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. Тогава от прокуратурата посочиха, че по делото са привлечени като обвиняеми 18 лица, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица. Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са над 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1360 тома.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари