КОВИД-19 влиза в музеите, РИМ Русе получи интересно дарение

0
Писмото на Борис Джонсън се превръща в свидетелство – артефакт за времето на пандемията
Писмото на Борис Джонсън се превръща в свидетелство – артефакт за времето на пандемията Снимка: РИМ Русе

Русенският музей получи дарение, което е една от емблемите на пандемията COVID19

Става дума за Писмо от 07.04.2020 - обръщение към нацията, разпратено до всички домакинства, в което министър председателят Борис Джонсън, вече приет в болница, моли всички да останат по домовете си, да спасят здравната система и да спасят живот. Писмото е получено и от русенско семейство, което днес живее в Обединеното кралство.

У нас или по света, русенци заедно преживяват глобалните катаклизми, поради което писмото на Борис Джонсън се превръща в свидетелство – артефакт за времето на пандемията. Във връзка с живота в условията на COVID19 музеите по света събират артефакти и свидетелства за времето на пандемията.

Музеят „Виктория и Албърт“ в Лондон стартира проекта „Пандемични обекти“ - всекидневни предмети, които получават ново съдържание в контекста на извънредната ситуация, претърпяват смислови трансформации и придобиват допълнителни конотации. „Тоалетната хартия се превръща в символ на публичната паника, термометърът за челото е инструмент за социален контрол, конвенционалните центрове стават болници, а парковете се превръщат в оспорвани публични ценности.

 Музеят на Лондон търси артефакти, за да достигне до преживяванията на лондончани. Новата им колекция ще помогне на институцията „да води отчетност на времето“ и може да услужи на бъдещите поколения да разберат реалността на постигнатия опит. По тези начини музеите утвърждават музейна политика в търсене на публики, които да са участници в музейните процеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари