Костадин Ангелов: Дадохме по-малко пари за ваксини, за да не ме питате защо не даваме за хеликоптери

0
Ако бяхме поръчали цялото количество, щяхте да ме питате това безстопанственост ли е
Ако бяхме поръчали цялото количество, щяхте да ме питате това безстопанственост ли е Снимка: БГНЕС

Ако бяхме поръчали цялото количество, щяхте да ме питате това безстопанственост ли е

В България ваксинираните срещу коронавирус са малко, а в твърде краткотрайният масов етап, въпреки обявената от здравните власти възможност за избор, вариантът за обикновените граждани беше основно един – спреният след това заради опасения за безопасността му препарат на „Астра Зенека“.

Това отговори проф. Костадин Ангелов на въпрос на телевизия "Евроком".

"Ние сме заявили от Пфайзер / Бионтех 3 млн. и 900 хиляди дози ваксина. От тази ваксина до настоящия момент сме получили 190 хиляди дози", обясни Ангелов.

От "Евроком" попитаха дали България се е отказала и не е взела максималното, което е могла. "България е получила толкова ваксини от Пфайзер и Модерна, за да може с количествата от тези ваксини да се ваксинират 3 млн. българи", коментира здравният министър.

Той защити решението нашата страна да се откаже от европейската си квота и да заяви други количества: „По предварителни данни трябваше да бъдат поръчани много милиони ваксини, с които щяхме да можем да ваксинираме 2 пъти колкото е населението на цялата страна. Това означаваше България да плати 600 млн. лева. Изхождайки от желанието на хората да бъдат ваксинирани и желанието, което имахме ние като страна да дадем възможност на всеки един човек да можем да се ваксинира и да избира от коя ваксина да се ваксинира и знаейки, че България е 7 млн. души, поръчахме толкова, че да бъдат достатъчни“.

„Ако бяхме поръчали цялото количество, щяхте да ме питате това безстопанственост ли е, с тези пари, които сме ги дали, можехме ли да купим допълнителни хеликоптери, можем ли да построим допълнителни болници (…) Подходили сме максимално разумно!“, допълни Ангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари