"Пфайзер" и "Бионтех" предлагат на ЕС да заплатят на половин цена ваксините, от които се отказват

1
Броят на ваксините, от които страните от ЕС се отказват, е около 70 милиона
Броят на ваксините, от които страните от ЕС се отказват, е около 70 милиона

Броят на ваксините, от които страните от ЕС се отказват, е около 70 милиона

"Пфайзер" и "Бионтех" са направили ново предложение на ЕС във връзка с прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел, което предвижда страните членки да плащат половин цена или около 10 евро за всяка от 70-е милиона дози от които евросъюза се отказва", пише днес "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за "всички бъдещи варианти на Ковид-19", допълва изданието, като се позовава свои източници.

През януари стана ясно, че ЕС води преговори с двете фармацевтични компании с цел да съкрати броя дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година до не повече от 500 милиона, като в замяна на това ЕС плати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в момент, в който евросъюза планира да преразгледа законите, уреждащи оценяваната на 148 милиарда долара фармацевтичната индустрия. ЕС се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните членки.

"Пфайзер“ отказа да коментира публикацията на "Файненшъл таймс“, но отбеляза, че преговорите се водят "добросъвестно от всички страни“.

Припомняме, че в обща позиция на България, Полша, Унгария и Литва се посочва, че има излишък от тези ваксини, които не отговарят на нуждите на гражданите и на финансовите интереси на държавите.

Според министрите ЕК трябва да продължи преговорите за намаляване на броя договорени дози или да изкупи излишните количества и да ги дари на нуждаещи се държави. Настояването е сделката да се предоговори с нова, по-справедлива сделка в обществен интерес.

България не е участвала в определянето на броя на COVID ваксините, които трябва да ни бъдат доставени. В този процес са участвали само пет държави от ЕС. Те са определяли количествата за всяка една страна, като основния критерии за това е населението. Така за България е планирано едно много голямо количество“, каза в средата на март здравният министър д-р Асен Меджидиев. Той подчерта, че до юни 2023 година страната ни трябва да закупи още седем милиона дози, при условие, че вече сме бракували 2,8 млн. дози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    123
    Даста нагли свине ! Не стига, че измря огромен брой хора, след като ги сиропираха по 2 и 3 пъти, доказано неефективни ваксини, ами сега още настояват за пари. Путин излекува планетата от ковид, не го забравяйте. Нахлу в Украйна и вече на другия ден ковид просто изчезна. А преди това по 6 пъти на ден проглушаваха ефирите на масмедиите със смъртност и големия ужас ковид. Урсула ще плати. Нали мъжа и ги спазари за цялата ойропа.
  • 14
    1
    СЗО
    Ама моля ви се, как така с лека ръка ще се отказвате от „ваксините“?!! Пратете ни ги в България! Тук живеят толкова много зомбирани от телевизиите ковид-идиоти, дето се набодоха по няколко пъти с мъзгочите ви, ей така, от сляпа „вяра“ в науката и правителството! Те ще си поставят по още няколко бустера БЕЗ ПРОБЛЕМ, само и само да не изхвърляме „живителните“ течности в канализацията! А и ще са „имунизирани“ срещу новия щам Sars-Cov 19 Булгарикус Идиотикус Симплекс!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари