Косово празнува 15 години от независимостта си

1
Напрежението със Сърбия продължава, тъй като Белград отказва да признае независимостта на бившата си южна област
Напрежението със Сърбия продължава, тъй като Белград отказва да признае независимостта на бившата си южна област Снимка: Agence France-Presse / Getty Images

Напрежението със Сърбия продължава, тъй като Белград отказва да признае независимостта на бившата си южна област

Косово чества днес 15-ата годишнина от своята независимост с редица прояви, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Състояха се тържествени заседания на парламента и правителството, ще има парад на Силите за сигурност на Косово и косовската полиция, ще бъдат организирани редица културни мероприятия.

Президентът на Косово Вьоса Османи постави в профила си в Туитър фотография с издигането на знамето на Косово днес и е написала: "Република Косово е вечна". На снимката премиерът Албин Курти, президентът на Албания Байрам Бегай, председателят на парламента на Косово Глаук Конюфца също поздравяват издигането на знамето.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също е в Косово по повод годишнината. Тя ще се срещне с Вьоса Османи и с представители на българската общност.

"Нашата независимост беше постигната чрез борба и саможертва, но ще расте само чрез работа", каза премиерът Курти.

Напрежението със Сърбия продължава, тъй като Белград отказва да признае независимостта на бившата си южна област. САЩ и Европейският съюз призовават двете страни да приемат мирния план, представен в средата на 2022 г., съгласно който Белград ще спре да лобира срещу приемането на Косово в международни организации, включително ООН. Косово на свой ред ще се ангажира с формирането на полуавтономен съюз на общини със сръбско мнозинство на север, където местните сърби от години се съпротивляват на косовските власти и многократно влизаха в сблъсъци с полицията.

И Белград, и Прищина приеха плана на ЕС по принцип, като "добра основа за по-нататъшни преговори". Нормализирането на отношенията е едно от основните условия за Сърбия и Косово за напредъка им към членство в ЕС.

73-годишния Али Решани, един от хилядите косовари, които се събират по улиците на Прищина за годишнината от независимостта на 17 февруари, каза: "Благодарение на Бога ние също имаме собствена полиция, имаме собствена армия. Очаквам по-добри дни", каза той.

В населеното предимно със сърби северно Косово празникът е възприеман като етнически и там няма празненства, допълва агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    А бе...
    Аз не знам такава държава. Това е област в Сърбия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари