Коронавирусът не успя да затвори банята в ромската махала в Кюстендил

0
Е що да чиним како, мръсна ли да одим. Страх ни е, ама одиме
Е що да чиним како, мръсна ли да одим. Страх ни е, ама одиме Снимка: Mediapool

Обществената баня в ромската махала в Кюстендил работи въпреки наложената карантина заради коронавируса.

За това сигнализират читатели на Mediapool, които са изпратили снимки за доказателство.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заяви пред медията, че банята е затворена от 13 март, когато беше въведено извънредното положение. Съгласно заповед на здравния министър обществените бани трябваше да затворят врати, за да се спре разпространението на заразата.

Другата обществена баня в Кюстендил – "Чифте", която се намира в центъра на града, не работи, установи проверка на Mediapool. Преди да затвори врати, тя се ползваше основно от ромите.

Така сега за някои от тях единствената възможност да се изкъпят остава банята в ромската махала. По данни на "Отворено общество" около 72 на сто от ромите в Кюстендилско нямат баня у дома.

В случая с обществената баня те са изправени пред дилемата - чисти ли да са или да поемат риска от заразяване. Голяма част от тях, които нямат баня вкъщи избират "да се избанят", както казват.

"Е що да чиним како, мръсна ли да одим. Страх ни е, ама одиме", каза жена представила се за Вики. Тя се оплака, че заради наплива от тази седмица са вдигнали цената на билета от 3 лв. на 5 лв.

Банята в ромския квартал "Изток" се стопанисва от Сашо Кръстев. Mediapool не успя да се свърже с него. Ромите го наричат "отговорникът на кмето за маалата".

Кюстендил е първия български град с ромски терми в гетото, както се шегуват местните.

Водата в обществената баня е минерална и лековита. Дори роми, които имат баня у дома си, признаха, че посещават обществената, заради лековитата вода, въпреки препоръките на властта да не се събират много хора на едно място.

Ромската баня в кв. "Изток" е изградена по европейски проект за 125 000 лв. Пусната е в експлоатация с влизането на България в Европейския съюз през 2007 г.

Тя не е голяма, но върши чудесна работа на ромите без баня у дома си. Предлага три вида услуги. Едната е обща баня, където се събират заедно в две отделни помещения мъже и жени. Има още вани, където се къпят по един човек, и семейна вана – за цялото семейство.

Снимка: Mediapool

"Пълно е, става със записване, като нема къде да се баняме, одиме там", казват роми. Признават, че ги е страх заразата да не плъзне из махалата.

Разказват, че местната власт не е взела мерки. Гледат по телевизията как ромски махали в други градове ги дезинфекцират, включително и от въздуха, докато в Кюстендил само в центъра на квартала минали с камиони и толкоз.

Допълват, че много от роми са се върнали от работа в чужбина след разпространението на Covid-19. Стоят си у дома под карантина и не излизат. Жалят се, че тестове не им се правят и не знаят дали, ако се "избанят" нема да заразят някой.

Еднозначен отговор дали банята трябва да продължи да работи или не нямат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари