Константин Делисивков: Гледаме пореден епизод на електроенергийния армагедон

0
​Всички участници на електроенергийния пазар без потребителите нямат интерес от ниски цени, посочи изпълнителният директор на Българската федерация на големите енергийни консуматори
​Всички участници на електроенергийния пазар без потребителите нямат интерес от ниски цени, посочи изпълнителният директор на Българската федерация на големите енергийни консуматори

Гледаме пореден епизод на електроенергийния армагедон – може би 9 или 10.

Това каза изпълнителният директор на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Делисивков в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по NOVA.  

Този ценови сезон наблюдаваме , както по отношение на регулираната компонента, така и по отношение на свободния пазар, изключително увеличение на ценовите нива. България се превърна в един от най-скъпите пазари в Европа от началото на годината. До голяма степен се получи така българският бизнес и индустрия станаха ценовоприемащи, т.е. ние няма какво да направим, няма как да останем без ток. Повечето от нашите производства са с постоянен цикъл на производство. В учебниците по електроенергийни системи е отбелязано, че точно такива като нас са ключовата част на системата и в същото време се получава така, че няма никаква конкуренция, пълна концентрация, свиване на търговците от 120 на 6-7, като големите обеми се търгуват от 3-4-ма търговеца.  Получи се и така, че ние настоявахме ВЕИ-тата да продават по свободно договорени цени,за да предлагат енергия на борсата и да се конкурират”, обясни той.

По думите му има няколко основни причини за поскъпването на тока. Според него се наблюдава картелиране. „Идеята на либерализирания пазар е производителите да имат стимул за оптимизация на разходите. Това обаче не се случва. Виждаме картелиране и ценовите нива непрекъснато се вдигат. Така се получи, че всички участници на електроенергийния пазар без потребителите нямат интерес от ниски цени”, добави Делисивков.  

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари