Конфликтът в Сирия ще се разшири географски

0
Коритаров: Нови субекти може да се включат в конфликта в Сирия
Коритаров: Нови субекти може да се включат в конфликта в Сирия Видео: Нова ТВ

„Има сериозен потенциал конфликтът в Сирия да се разшири географски и да се включат нови участници в битката. При всички случаи предстои усложняване на кризата”, заяви в „Събуди се” журналистът Георги Коритаров

От вчера се появи информация, че в Пентагона се обсъжда по-сериозно противодействие на руските въздушни удари, допълни той. 

„На терена в момента са руските въздушни сили, които нанасят удари, а на сухопътна територия участват сирийската армия на Асад, ирански подразделения на революционната гвардия, Хизбула, шиитски милиции и кюрди. Всеки един от тези субекти ще иска да заеме някакво влияние в региона. Турция също има национални интереси”, обясни Коритаров.

"Вместо към обща позиция, нещата вървят към конфронтация. Едно от възможните решения би било още по-голямото увеличаване на санкциите срещу Русия, докато укротена Москва седне на стола за преговори със смекчена позиция", на мнение е журналистът.

Арабистът Владимир Чуков също изрази опасения за географското разширяване на конфликта. 

„От вчера американската армия не предоставя на иракската армия сателитни снимки, нито разузнавателна информация. Парадоксалното е, че в момента иракчаните са дали на Русия една военно-въздушна база, която е на 74 км от Багдад. Там са и американците. Вие си представете руснаци и американци на едно място, което е абсурдно. Моето лично чувство е, че регионът не е бил толкова разделен, колкото сега, което от своя страна ще предизвика огромна бежанска вълна”, прогнозира Чуков. 

"На този етап има много голяма конфронтация по оста Русия -Турция. Най-голямата битка ще е за провинция Едлиб, която е извън контрола на Башар Асад", коментира той.

"Представете си Турция пред невъзможността да избира - единият ѝ избор е да тръгне срещу Русия и да се включи в битката за Сирия, другият е да пусне всички бежанци да тръгнат към Европа", допълни Коритаров

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари