Колбасите, които ядем, са пълни със сушени бръмбари

1
Освен въпросните бръмбари в колбасите се слагат и куп други гнусотии
Освен въпросните бръмбари в колбасите се слагат и куп други гнусотии

Колбасите, които консумираме, са пълни със сушени бръмбари, алармираха инспектори по храните пред „Всеки ден". Гадините се слагали, за да оцветят саламите в червено и да им придадат вид на месни. Екзотичните бръмбари се внасят у нас в пресушен, готов вид, за да могат да се вложат в колбасите още при приготвянето им. Практиката се прилага от всички търговци, за да придадат примамлив вид на стоките си.

Въпросните бръмбари се отглеждат специално за целта и оцветяват колбасите в розово и червено. Насекомите идват у нас сушени и се омешват с другите съставки на саламите. Оказва се обаче, че този вид оцветител е изключително вреден, защото масово предизвиква алергии. По-страшното е, че е един от виновниците за развитие на рак на щитовидната жлеза и бъбреците. Сушеният бръмбар може да предизвика увреждане на плода при бременните жени.

Естествено никъде на опаковката не пише, че даден продукт съдържа от сушените гадини. Тази информация е скрита под обозначенията Е 102, Е 122, Е 142. Производителите оправдават постъпката си с това, че ако не слагат оцветители, месата били много бледи и никой не ги купувал, защото мислели, че са развалени. „Това е още по-ужасно и от пилешките човки и нокти в кренвиршите! За пореден път се убеждавам, че трябва да стана вегетарианка. Отвратена съм от родните колбаси", възмущава се потребителка във форум за храни.

Освен въпросните бръмбари в колбасите се слагат и куп други гнусотии. Не само, че саламите и луканките се правят от старо месо, но и са наблъскани с небезизвестния натриев глутамат.

Още през 40-те години на миналия век, за да пробутат на войниците си развалено месо, американските производители го обработвали с натриев глутамат, прочут като добавката Е-621. Натриевият глутамат може да направи вкусна всяка храна и проблемът не е в него, а в некачествените, дори развалени продукти. Така Е-621 се явява най-обикновена маскировка. Освен това натриевият глутамат приучва хората да употребяват по-солена храна, което е опасно за болни от сърдечно-съдови и други заболявания, кара ги да ядат повече и предизвиква привикване, което го сближава с наркотиците.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари