Климатолози: Бирата може да изчезне

1
Почитател сте на бирата? Има за какво да се притеснявате
Почитател сте на бирата? Има за какво да се притеснявате

Почитател сте на бирата? Е, тогава има за какво да се притеснявате.

Не за биреното коремче, успокояват климатолозите. А за изчезването на напитката, споделя БНТ.

Да, защото според най-лошите сценарии за изменението на климата, бирата може да изчезне. Тревожното предупреждение е в резултат на проучвания кои растителни култури ще бъдат засегнати от климатичните промени.

Професор Дабо Гуан, Университет на Източна Азия: "Да, бирата играе важна социална роля. И не става въпрос само за развлечение. Заради климатичните промени, обаче, производството на ечемик значително ще намалее."

А по-малко ечемик означава ограничено производство на бира. И според изчисленията на учените, страната, която най-много ще пострада, е Китай.

Си Вей, преподавател в Университета в Пекин: "Според най-лошия климатичен сценарий, при най-драматичното покачване на температурите, потреблението на бира в Китай ще падне между 9 и 10 процента. Освен това, цената значително ще се покачи."

В списъка на страните, в които ще намалее производството на бира, Съединените щати се нареждат на второ място. Следвани от Германия и Русия.

Дабо Гуан: "Това, което ни очаква в бъдеще, е зачестяване на екстремните метеорологични условия."

Прогнозите са, че заради честото редуване на периоди на наводнения и суши реколтата от ечемик да падне между 3 и 17 процента.

Много държави пазят резерви от основни зърнени култури, за да се предпазят от ценовите скокове на пазарите. Но ечемикът не е в този списък. Затова и прогнозите са, че бирата ще поскъпне в дългосрочен план. А цената ѝ ще се вдигне най-много в Ирландия, Италия, Канада и Полша.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари