Метереолог: Не виждам нищо опасно в тези температури от 20 - 22 градуса, проблем е безводието

0
Пролетните температури през зимните месеци едновременно радват и объркват хората
Пролетните температури през зимните месеци едновременно радват и объркват хората

Пролетните температури през зимните месеци едновременно радват и объркват хората

Липсата на сняг през тази зима събуди страховете на земеделците, че реколтата това лято ще е слаба и скъпа. Притеснения има и сред живеещите в райони с режим на водата, предаде БНТ.

Пролетните температури през зимните месеци едновременно радват и объркват хората. Някои дори се плашат, че това са последствията от климатичните промени. Според метеоролозите обаче това явление не е опасно и периодично се повтаря. – в България през 1984, 1994 и 2007 година през януари отново са измерени температури между 19 и 22 градуса.

"Не виждам нищо опасно в тези температури, които цитираме около 20 -22 градуса. Проблем е, че м. декември и януари валежите са доста под нормата. Имало е и други такива периоди, които са свързани с нахлуването на топли въздушни маси, които съответно променят температурите за определен период", обясни Петър Станков от хидрометерологичната обсерватория във Велико Търново към НИМХ - Плевен.

През изминалата година обаче великотърновска област не беше единствената, в която много населени места бяха на воден режим месеци наред. Затова питаме може ли сухата зима да задълбочи безводието.

"Не може това безводие поради липсата на валежи да не окаже влияние на нивото на водоизточниците на част от селата във великотърновска област. В част от селата, където има такива проблеми, се сменя компрометираната водопреносна мрежа, част от нея, тъй като комбинацията безводие – чести аварии по водопреносната мрежа води до по-тежък режим в някои населени места. Язовир "Йовковци", спрямо миналата година, нивото му е с около 1 метър по-ниско. Няма място за притеснения, това означава 2 или 3 години суша, но тя няма да окаже влияние на снабдяването на населението с вода", каза Георги Гугучков – областен управител на област Велико Търново.

Притеснени са и зеленчукопроизводителите в региона, въпреки че сезонът в оранжериите започва през февруари.

"В момента също е проблем за зеленчукопроизводителите безводието. Ако се задържи достатъчно топло, проблемът ще дойде и при овощарството, защото ще започнат плодните пъпки да разцъфват и евентуално при едни по-студени времена, тогава става по-голям проблемът", каза земеделецът Веско Ирибаждаков.

Въпреки това синоптиците напомнят, че зимата все още не е свършила и още другата седмица ще напомни за себе си с понижаване на температурите, дъжд и сняг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари