Лоша новина за любителите на шоколада: Цената на какаото стигна рекордно ниво

0
Климатът заплашва производството на сладкото лакомство
Климатът заплашва производството на сладкото лакомство

Климатът заплашва производството на сладкото лакомство

Любителите на шоколада трябва да бъдат нащрек: цената на какаото достигна рекордно високо ниво, което означава, че любимото на милиони сладко лакомство може да повиши цената си.

Цените на какаото се удвоиха през последната година, като често един фючърсен договор достигна 5 600 долара за метричен тон. Това е най-високата цена, която договорът е достигнал от 65 години насам според данни на Bloomberg.

Последният рекорд е отбелязан през 1977 г., когато договорите достигат 5 379 долара за тон какао, пише Business Insider, цитиран от Money.bg.

Това се дължи на кризата с екстремните метеорологични явления, които засегнаха много култури в Западна Африка, които осигуряват по-голямата част от реколтата на какаови зърна в света. След обилни порои разпространението на болестта по културите, която засегна предлагането, необичайно горещото време заплашва допълнително да спре производството.

По-рано тази седмица президентът на Европейската какаова асоциация Пол Дейвис коментира, че не изключва цените да скочат до 6000 долара за тон.

Той цитира като причини - "много скъпи торове, трудни условия за фермерите, трудни условия за потребителите."

Това ще навреди на производители на шоколад като Hershey, който заяви в отчета си за печалбите, че се очаква "историческите цени на какаото" да спрат растежа на печалбите през 2024 г.

Неприятна новина е, че този недостиг не може да бъде бързо превъзмогнат. Докато някои производители са разширили производството си на фона на недостига, новите засадени дървета отнемат няколко години, за да дадат плод.

Междувременно културите по света са засегнати от все по-екстремни климатични явления. Миналата година повредените реколти също повишиха цената на захарта, портокаловия сок и зехтина до рекорди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари