Клиенти на ВиК плащат солени сметки за "Общи нужди"

0
Получават изравнителна сметка на стойност почти 270 лева
Получават изравнителна сметка на стойност почти 270 лева Видео: БНТ

Потребители се оплакват, че системно получават големи сметки за вода заради графа "общи нужди" в изравнителните им фактури на всеки три месеца. Някои дори са решили да не плащат задълженията си в знак на протест.

"Общи нужди". Звучи като лозунг от преди 30 години - от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите. Днес обаче срещаме тези думи на всеки три месеца като графа в изравнителните сметки си за вода. Те са допълнително потребление на вода, отделно от нашето собствено.

Общите нужди са едновременно разход за всички в блока, а се начисляват за услуга, която никой не признава, че е ползвал. ВиК операторите отчитат какво количество вода е постъпило в даден блок чрез общия водомер. След него водата се отчита и от индивидуалните водомери във всеки апартамент. Ако има разлика между отчетеното от общия водомер и сумата от показанията на индивидуалните водомери, това са "Общи нужди" на блока.

В домa на Наташа Мирчева цари дисциплина - сметките се плащат редовно, а кранчетата за водата се затягат добре. В началото на годината обаче една сметка от "Софийска вода" внася смут в семейното спокойствие. Получават изравнителна сметка на стойност почти 270 лева, предава БНТ.

Наташа Мирчева - потребител: "Консумация в имота за периода 75 кубика". Обаче .. "Вашият индивидуален дял от общото потребление е 79.309 кубика". Тоест нашият дял от общото потребление е по-висок отколкото ми е реалната консумация. Нещо, което е невъзможно.

Невъзможно, но факт. Сложната фактура на Наташа показва, че от цялата й сметка, семейството й е реално използвало по-малко от половината начислена вода. Останалото се води "общи нужди". И Наташа пита: "От къде идва този разход?" Причините могат да са няколко.

Ивайло Касчиев - дирекция "ВиК услуги" - КЕВР: Недоброжелателни собственици манипулират своите индивидуални измервателни устройства и на практика крадат вода от своите съседи.

Всеки е длъжен да има водомер в апартаментите си по закон. Но ако няма, пак по закон, служебно му се начислява количество вода. Ако обаче изразходва повече от начисленото, то разликата пак се плаща от всички съседи като "общи нужди". Течовете в блока също попадат в тази графа.

Според фактурата на Наташа "Общите нужди" за всички на адреса са 2070 кубика вода - точно колкото събира един басейн с олимпийски размери. Изненадани, Наташа и съседите й пускат жалба до "Софийска вода".

Наташа Мирчева - потребител: Дойде тука комисията на проверка аз се обърнах към една дама и й показах фактурата. И тя ме попита: "Вие басейн ли имате в мазето си?". Викам: "Не. Язовир."

Проверката започва преди 2 месеца. След запитване от БНТ към "Софийска вода", в рамките на седмица получихме отговор, че в блока на Наташа е допусната техническа грешка. Дружеството обещава, че общите нужди за въпросните 3 месеца ще им бъдат премахнати и няма да ги плащат. Не уточняват обаче на какво се дължи тази техническа грешка и колко често се случва.

Историята на Наташа завършва с щастлив край. Същото обаче не се отнася за Константин, който вече 5 години не си плаща сметките за вода в знак на протест. Още когато си купува нов апартамент, получава огромна сметка за вода. Вследствие на ходене по мъките, както се изразява самият той, от "Софийска вода" признават, че водомерът е повреден.

Константин Спасов - потребител: И викам "а, дано това е последното". Това беше моето желание - да взема да си живея нормално. Нормално живях около 3 месеца...

Отново пристига изравнителна сметка с големи "общи нужди". И тя е последната капка, заради която чашата на Константин прелива.

Константин Спасов - потребител: Общото потребление на блока за тримесечието е около 2600/2700 кубика или иначе казано са около 900 кубика месечно. При положение, че имаме едни 967 кубика общи нужди, това означава, че е доста над 1/3-та.

Проблемът забелязват всички съседи на Константин.

Драган Каранeшев - съсед: Имам чувството, че някой черпи вода.

Богомил Николов - председател на асоциация "Активни потребители": Напълно възможно е в тези големи сгради да има някъде кранче, до което всеки да има достъп, от там - един маркуч и може да полее квартала. В крайна сметка, това ще отиде в общите сметки.

Заради оплакванията домоуправителят пуска жалба до "Софийска вода". В отговор, дружеството описва колко имота нямат водомери. То напомня, че ако всеки спазва закона, общи нужди няма да има.

Константин Спасов - потребител: С две думи: "Оправяйте се."

След отговора на "Софийска вода" домоуправителят взима ситуацията в свои ръце. Свиква Общо събрание и поставя ултиматум на всички съседи да си сложат водомери.

Константин Спасов - потребител: В момента всички са с водомери.

Въпреки това, "общи нужди" продължават да пристигат. Затова Костадин е категоричен, че няма да си плаща сметките.

За казуса на Константин от "Софийска вода" бяха лаконични. За тях той е нередовен платец, в чиито блок не е имало проблеми с "общите нужди". Въпросът е кой ще изпие чаша вода студена вода в края на тази история - дружеството или потребителят?

Ивайло Касчиев - дирекция "ВиК услуги" - КЕВР: Неплащането на задължения за ВиК услуги не може да бъде възприето като форма на протест.

Богомил Николов - председател на асоциация "Активни потребители": Това е грешна стратегия, която създава много нови неприятности впоследствие.

Правните последствия обаче не плашат Константин. Той по-скоро има въпроси.

Константин Спасов - потребител: Защо общите нужди не са там, където нямаме уред и не знаем колко изтича. Защо общите нужди се слагат на апартаменти, в които имаме нормален, легитимен контролен уред, който е пломбиран и стандартизиран от самите тях?

До подобна логика са стигнали и от Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В момента се готвят законови промени.

Ивайло Касчиев - дирекция "ВиК услуги" - КЕВР: Ако даден апартамент няма монтирани изправни водомери или не осигурява достъп за тяхното отчитане, цялата разлика да се начислява на тези апартаменти. Ако всички са добросъвестни, имат водомери и осигуряват достъп за отчитане, тогава и единствено тогава разликата да се разпределя по равно на всички апартаменти, а не пропорционално, както е до момента.

Константин обаче е вдигнал ръце.

Константин Спасов - потребител: Какво мислите да правите от тук насетне? Напускам държавата.

И така капка по капка става вир. А вир по вир - язовир. От този "Частен случай" извират две реки. Тази на Константин е на път да пресече границата. А в тази на Наташа се вля поток на търпение. Да чака законодателството да стане по-справедливо, подобно на всички българи. А до тогава..

Богомил Николов - председател на асоциация "Активни потребители":Делото на давещите е в ръцете на самите давещи се. Най-добре може да се спаси онзи, който може да плува.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари