Двойни сметки за вода

1
ВиК наказва редовните платци
ВиК наказва редовните платци

На всяко тримесечие коректните платци плащат и за хората без отчети.

След шоковите сметки за парно част от столичани бяха изненадани от двойни и дори тройни сметки за вода. Причината е в спорна наредба за ВиК услугите, чрез която на практика се наказват редовните платци за сметка на некоректните потребители, пише вестник СЕГА.

Част от клиентите на "Софийска вода" не осигуряват достъп за отчет на водомерите си и така разликата между отчетите и общия водомер се плаща от останалите съкооператори на всеки три месеца. Затова е въведена и по-либералната схема за отчитане - инспекторите призовават да се оставят бележки с показанията или оставят телефонните си номера, на които потребителите да заявят показанията на водомерите си. Дори и това обаче често пъти не води до съществен резултат, а разминаването в кубиците се плаща най-вече от коректните платци. В София цената на кубик е 2.15 лв. с ДДС.

Двойните и дори тройни сметки за вода идват на фона на значително по-високите сметки за парно през март, които също са плод на спорна наредба - за топлоснабдяването. Наскоро обаче тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно. Как ще бъде решен проблемът, ще се мисли до началото на следващия отоплителен сезон.

Няма обаче промяна в правилата при сметките за вода. Когато се установят разлики между общия водомер и сбора от показанията на уредите от отделните апартаменти, разликата се начислява на всички живущи. Така на всеки три месеца голяма част от столичани плащат значително по-високи сметки за вода, въпреки че не са имали толкова голямо потребление. Проблем са и жилищата без водомери, тъй като няма законово изискване, което да задължи гражданите да си монтират индивидуални измервателни уреди. Все пак разлики има и заради течове по мрежата - стари тръби и уреди за отчитане, но най-често те не са основната причина за по-големите сметки на всяко тримесечие.

Според наредбата за ВиК услугите всеки, който не осигури достъп за отчет, получава прогнозна сметка за вода на база на средното си потребление за последните три месеца. В същото време потребителите, които нямат водомери, плащат по 6 куб. м вода при топлофицирано жилище и по 5 куб. м - при нетоплофицирано жилище за всеки обитател. До поставянето на водомери тези количества се завишават с по 1 кубик на човек на всеки три месеца, пише в наредбата за ВиК услугите. Отделно при кражба или повреждане на водомер служебно се начислява количество изразходвана вода. То се определя на база на средния месечен разход от редовно отчетените абонати за съответните периоди на предходната година. Според потребителите обаче това съвсем не е достатъчно, а изравнителните сметки на всеки три месеца често пъти са шокиращи.

Неотдавна министърът на регионалното развитие Николай Нанков съобщи, че се предвижда петкратно увеличение на санкциите за некоректните потребители на вода. Промените ще залегнат в нов закон за ВиК, който би трябвало да бъде пуснат за обсъждане през този месец. Нещо повече - за тези, които не плащат или откажат да им бъде монтиран водомер, ще се предвиди да бъдат изключвани директно от мрежата. Заместничката му Малина Крумова стигна още по-далеч и заяви, че е възможно да бъдат отрязани цели квартали, в които масово има некоректни абонати. А за да се обезпечи достъпът им до вода, ще се осигурят други възможности - чрез обществени водоизточници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари