Китайска космическа станция може да падне в България

1
Остава да се надяваме, че „Тянгун 1“ ще падне в ненаселено място
Остава да се надяваме, че „Тянгун 1“ ще падне в ненаселено място

Още от миналата година е известно, че китайската орбитална станция „Тянгун 1“ ще падне на Земята.

Първите съмнения за това се появиха през есента на 2016 година, когато китайците загубиха връзката и контрола над своя космически обект. Прогнозите бяха, че китайската станция ще падне на Земята в края на миналата година, но това не се случи.

Тази седмица Европейската космическа агенция (ESA) публикува нова информация, уточняваща предполагаемата дата на падане на космическия обект. Европейските специалисти съобщиха, че е най-вероятно китайската орбитална станция да навлезе в плътните слоеве на атмосферата на Земята между 29 март и 9 април.

Ъгълът на навлизане на космическата станция е такъв, че тя няма да изгори и ще достигне повърхността на планетата. Засега никой не може да каже къде точно ще паднат останките на „Тянгун 1“, но вече е определена приблизителната зона.

Този район се намира между 43° северна ширина и 43° южна ширина и включва Испания, Франция, Португалия, Гърция, България и други.

Специалистите на ESA казаха още, че по-точно могат да определят района на падането, едно денонощие преди събитието. Но няма как всичко да бъде изчислено с точност до милиметър. Остава да се надяваме, че „Тянгун 1“ ще падне в ненаселено място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари