Посланикът на Китай: България е най-големият ни търговски партньор в областта на селскостопанската продукция в Европа

0
Продукти от българска роза, вино, кисело мляко и други са харесвани от все повече китайски потребители
Продукти от българска роза, вино, кисело мляко и други са харесвани от все повече китайски потребители

Продукти от българска роза, вино, кисело мляко и други са харесвани от все повече китайски потребители

След дни ще изпратим 2023 г., която ни изправи пред нови предизвикателства. С избухването на войната в Близкия изток геополитическото напрежение в света се изостри, а ролята на дипломацията е все по-голяма за оформянето на новия световен ред. Какво е мястото на Китай на геополитическата карта, как ще се развиват отношенията между най-голямата държава в света по население и една от най-малките държави в Европа - България. В навечерието на празниците разговаряхме с г-жа Уан Мин, временно управляващ посолството на Китай в България в рамките на рубриката на Euronews Bulgaria “Лицата на дипломацията”.

Ролята на Китай в световните конфликти

2023 г. изправи света пред нови предизвикателства - войната в Близкия изток и продължаващата война в Украйна повдигнаха нови въпроси за сигурността. Очакванията за рецесия в редица държави създадоха нови предизвикателства за икономиката на света. Къде е мястото на Китай във всички тези процеси и как страната ви се справя с тези предизвикателства?

„Мирът“ е основна концепция за китайската дипломация. Инициативата за глобална сигурност, предложена от китайският председател Си Дзинпин, акцентира върху това, че човечеството е неделима общност за сигурност и предлага китайски решения за преодоляването на дефицита на сигурност и дилемите пред глобалната сигурност.

Китай е отговорна държава и като такава публикува редица документи, сред които позиции за политическо разрешаване на украинската криза, за Афганистан, за разрешаване на палестинско-израелския конфликт, в които застава твърдо на страната на мира. Успешното посредничество за помирението между Саудитска Арабия и Иран послужи като пример за страните в близкоизточния регион за това как могат да разрешават конфликтите си по пътя на диалога и консултациите и да постигнат добросъседство и приятелство. От началото на сегашния кръг на палестинско израелския конфликт Китай общува активно и координира своите действия със всички страни, нашият специален пратеник за Близкия изток посети държавите в региона, оказахме възможно най-скоро хуманитарна помощ на Палестина, за да съдействаме за облекчаване на ситуацията, предотвратяване разрастването на войната, избягване на хуманитарна катастрофа и за създаване на условия за намиране на политическо решение. Китай винаги е работил за мир в света, защитава международния ред и допринася за глобалното развитие.

Избори в Тайван

Как ще се развиват отношенията с Китай след вота?

През януари предстоят президентски избори в Тайван. Какви са очакванията ви за тях и как ще се развиват отношенията?

Тайван е неразделна част от Китай. Изборите в Тайван са чисто вътрешен въпрос на Китай. Колелото на историята за национално обединение и национално единство тръгва напред. Пълното обединение на родината със сигурност може да бъде постигнато.

Отношенията между Китай и България - инвестиции, сътрудничество, перспективи

Да погледнем сега към отношенията между Китай и България. Как се развиват те през последните години и какви са перспективите за развитието им бъдеще?

Между Китай и България съществуват традиционни приятелски отношения. България е втората страна в света, признала и установила дипломатически отношения с Китайската народна република, ние сме добри партньори и приятели. През 2019 г. президентът г-н Румен Радев направи държавно посещение в нашата страна и заедно с председателя Си Дзинпин обявиха установяването на стратегическо партньорство между Китай и България, отваряйки нова страница в развитието на отношенията ни. През последните години нашите страни постигнаха значителни резултати в реалното сътрудничество в различни области. Обемът на търговията ни нарасна с над 60% – от 2,59 милиарда долара през 2018 г. до 4,12 милиарда долара през 2022 г.

Демонстрационната зона за сътрудничество в селското стопанство между Китай и Централна и Източна Европа, която се намира в Пловдив, се развива стабилно, аграрните университети в Пловдив и Тиендзин стартираха работилница за таланти „Лубан“. Също така, при голям интерес се проведоха китайски културни мероприятия като Фестивала на драконовите лодки, културният салон „Чай за хармония“. Все повече китайски и български студенти учат нашите езици. През следващата година се навършват 75 от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България и вярвам, че благодарение на общите ни усилия, взаимното политическо доверие ще продължи да се задълбочава, сътрудничеството ни ще доведе до повече практически резултати, а приятелството ни ще укрепва.

Бих искал да използвам настоящата възможност, за да представя на зрителите ви едно мероприятие, което вече започна – конкурс за фотография и рисунка „Божурът среща розата“, посветен на 75-ата годишнина от нашите дипломатически отношения. Каня всички, които проявяват интерес, да участват в него. Ако имате въпроси, пишете ни на страницата на посолството във „Фейсбук“ и на официалния ни сайт.

Какви са икономическите отношения между Китай и България - в областта на търговията и селското стопанство?

Селското стопанство е традиционен отрасъл за България, както и най-важната област за прагматично сътрудничество между нашите страни. През последните години търговията ни със селскостопански продукти нараства бързо. За първите три тримесечия на тази година обемът на търговията със селскостопански продукти между Китай и България възлиза на около 560 милиона долара, което е увеличение с 81% на годишна база.

От тях износът на български селскостопански продукти за Китай е на стойност 490 милиона долара и увеличение от 111% на годишна база. България се превърна в най-големият търговски партньор на Китай в областта на селскостопанската продукция в Централна и Източна Европа.

Продукти от българска роза, вино, кисело мляко и други са харесвани от все повече китайски потребители. Ние приветстваме износа на добра и висококачествена българска селскостопанска продукция, насърчаваме наши компании да инвестират в България и ще продължим да подпомагаме български компании за участие в изложения и в търговията им с Китай.

Какви са плановете на Китай за инвестиции в България?

През тази година темпът на китайските инвестиции се ускори и имаше редица добри примери за сътрудничество в областта на селското стопанство, новата енергия и финансите. Първо, инвестициите и сътрудничеството в селското стопанство помагат за намаляване на дефицита в двустранната ни търговия. Компаниите за производство на зърно и преработка на фуражи, създадени с китайските инвестиции в България, изиграха важна роля за задълбочаване на двустранната търговия със селскостопански продукти. От тази година износът на български селскостопански продукти за Китай е на първо място сред страните от Централна и Източна Европа, което директно доведе до значителен ръст на експортната търговия на България с Китай. Второ, водещи китайски компании от сферата на вятърната, слънчевата енергия и производството проявяват засилен интерес към България и някои проекти постигнаха първоначални инвестиционни намерения. Трето, китайски финансови институции засилиха ролята си в търсенето на партньори и активизиране на българо-китайското инвестиционно сътрудничество. Китайската централна банка и други китайски банки се съсредоточиха върху трудностите на двустранното сътрудничество като забавянето на инвестициите и недостиг на информация, активно създадоха мостове за двустранното висококачествено сътрудничество и осигуриха финансова подкрепа. Те постепенно се разширяват от междубанковото сътрудничество до предоставяне на финансова подкрепа за проекти в много области като вятърната, слънчевата енергия и търговия, като активно подпомагат осигуряването на екологична трансформация, насърчавайки активно зеления преход.

Надяваме се българското правителство да продължи и в бъдеще да осигурява честна, справедлива, прозрачна и недискриминационна бизнес среда за китайските компании. Наши фирми имат сравнителни предимства при изграждането на мощности за производство на чиста енергия, при електромобилите, в строителството на пътна, железопътна и мостова инфраструктура и други области и са готови да допринесат за екологичната трансформация на българското обществото и модернизацията на транспорта.

Как се развиват отношенията между Китай и България в областта на образованието и културата?

Главното в отношенията между страните е симпатията между техните народи. Отношенията между Китай и България имат дълга история и са неразделни от честия и приятелски обмен между хората. Нашите два народа винаги са обичали и уважавали културата на другия и това приятелство се е предавало от поколение на поколение.

Вярвам, че ключът към успешния културен обмен между Китай и България и разширяване на комуникацията между хората, е съвместното обсъждане на различни въпроси, споделяне на опит и учене един от друг в името на общата полза. За да отбележим 75-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България през следващата година, ние ще разработим и планираме поредица от културни събития, обхващащи музика, танцово изкуство, кино, литература, история, философия и други области на хуманитаристиката.

Тук искам да отбележа специално три основни събития – Пролетният празник – китайската Нова година, Фестивалът на драконовите лодки и Фестивалът на фенерите по време на празника „Средата на есента“. Тази година тези три събития добавиха нови акценти и нова жизненост в приятелството между Китай и България. Посолството ни ще продължи да провежда тези събития през следващата година и разчитаме на активното участие на повече граждани и групи.

Що се отнася до образованието, нашите страни реализират активно междуправителствена програма за стипендии и винаги са насърчавали и подкрепяли университети и изследователски институти от двете страни в осъществяването на академичен обмен на високо ниво и сътрудничество по различни проекти. Надяваме се, в бъдеще двете страни да задълбочат сътрудничеството си в областта на професионалното образование, преподаването на езици, природните дисциплини и други области, да разширяват двустранния обмен между учители и ученици от начални и средни училища, да допринасят за цялостното повишаване на образователното ниво в нашите страни и да възпитават повече висококонкурентни и с глобален поглед таланти.

На прага на китайската нова година

Празненствата в Китай и България

Предстои Китайската Нова година. Как ще я отбележите и планирате ли някакви мероприятия в България?

В Китай се отбелязват много празници, но най-големият и важен за нас е Пролетният празник или традиционната Нова година. Празненствата за него започват в навечерието му, когато семействата се събират около новогодишната трапеза, която символизира семейното щастие и благодарността за постигнатото през изминалата година. Във всеки дом се поставят новогодишни пожелания и йероглифът за „щастие“, с което хората изразяват надеждите си за по-добър и спокоен живот в новата година. В първия ден от новата година хората посещават близки и приятели, за да ги поздравят, пускат фойерверки, приготвят пелмени, наслаждават се на танците на лъва и на дракона и др.

Според китайския зодиак 2024-а ще бъде Годината на Дракона. В китайската култура драконът е благоприятен символ, който се свързва с чест, късмет и успех. Китайците също отправят молитви към Дракона за хубаво време, за спокойствие, мир и сигурност. И накрая бих искал да пожелая на българите през новата година всичко най-хубаво и най-вече здраве!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари